Brugge

Studentenkamers in Brugge : Trend en evolutie.

“Als we kijken naar het aantal studentenkamers in Brugge Centrum,  Christus Koning,  Sint-Jozef en Sint-Pieters dan stellen we vast dat er in 2007 vier aanvragen zijn vergund voor in totaal 16 studentenkamers,” aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem.

“Omdat studenten een gezonde dynamiek met zich meebrengen trachten we als stadsbestuur te stimuleren. In 2011 zijn er 10 aanvragen vergund met een totaal van 141 kamers. Dit geeft op heden een totaal van 237 studentenkamers binnen die deelgemeenten,” zegt Van Volcem.

“We zien dat er langzaamaan voor de deelgemeenten aanvragen worden ingediend en vergund.

Assebroek : van 0 in 2007 naar 11 eenheden in 2011.

St. – Andries : van 0 in 2007 naar 84 eenheden in 2011.

St. – Michiels : van 0 in 2007 naar 208 eenheden in 2011.

Voor Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Kruis, Zeebrugge en Zwankendamme werden tot op heden geen kamers vergund. De afstand ten op zichte van de Hoge Scholen zal hierin wel een rol spelen”, meent de Schepen.

“Het twee sporen beleid is hier duidelijk zichtbaar.  Met een concentratie in de binnenstad en rond de Hogescholen. Het RUP Koning Albert I-laan, waarvoor de opmaak er van onlangs werd goedgekeurd, zal er toe bijdragen dat de kenniscluster rond Brugge wordt versterkt, alsook de studentenhuisvesting langs deze laan.”

“Ook de premie voor het oprichten van kamers boven winkels stimuleert,” zegt de Schepen.

Conclusie : in 4 jaar zijn er 540 studentenkamers bijgekomen.

Voor 2012 zijn momenteel volgende dossiers in behandeling:

–          Rode Nonnen, Katelijnestraat, goed voor ongeveer 80 kamers

–          Werkhuisstraat, goed voor ongeveer 75 kamers.

“De dynamiek wordt verder gezet !”