Brugge

Bart Tommelein nieuwe fractieleider in Vlaams Parlement

Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein is door zijn collega-parlementsleden verkozen tot nieuwe fractieleider voor Open Vld in het Vlaams parlement. Hij volgt Sas van Rouveroij op die begin deze week voorzitter werd van de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent en zelf oordeelde dat deze nieuwe opdracht niet verzoenbaar was met het voorzitterschap van de fractie. Van Rouveroij blijft wel actief als parlementslid. Bart Tommelein is 51 en was eerder al fractieleider voor Open Vld in de Kamer en de Senaat. Sinds begin dit jaar is Bart Tommelein ook eerste schepen in zijn thuisstad Oostende. “Met Bart Tommelein krijgt de fractie een gedreven voorzitter. Ik ben ervan overtuigd dat hij ons Vlaamse oppositiewerk in het laatste jaar van deze legislatuur krachtig zal voortzetten,” zegt ontslagnemend fractievoorzitter Sas van Rouveroij.
Na het ontslag van Sas van Rouveroij als fractieleider werd er binnen de Open Vld-fractie gezocht naar een opvolger. “Ik heb meteen alle collega’s gecontacteerd en het was snel duidelijk dat er een grote consensus is over Bart Tommelein als mijn opvolger,” zegt Sas Van Rouveroij. Deze consensus werd vandaag bekrachtigd door de voltallige fractie, waardoor Bart Tommelein vanaf het begin van het nieuwe parlementaire werkjaar, op 16 september, de fakkel overneemt als fractieleider.

Bart Tommelein begon in 2000 als raadgever op het kabinet van toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael. In 2001 werd hij diens woordvoerder. Bij de parlementsverkiezingen van 2003 wed hij verkozen als Kamerlid. Tussen 2007 en 2009 was hij voorzitter van de Open Vld-Kamerfractie. In 2009 stapte hij over naar het Vlaams Parlement en werd hij ook Gemeenschapssenator. In die hoedanigheid was hij fractieleider van de Open Vld-senaatsfractie tussen 2009 en 2013. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 nam hij ontslag uit de Senaat, om vanaf 1 januari eerste schepen te worden in zijn thuisstad Oostende.

Bart Tommelein heeft de nodige ervaring en gedrevenheid om onze fractie tijdens het laatste jaar van deze legislatuur te leiden en ons oppositiewerk in het Vlaams parlement krachtig verder te zetten,” zegt Sas van Rouveroij. Ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten juicht de keuze van de Vlaamse Open Vld-fractie toe. “Met Bart kiest de Vlaamse fractie voor gedrevenheid en engagement. Zijn ervaring en politiek instinct zijn troeven voor Open Vld in het Vlaams Parlement. Ik wens Bart en de fractieleden veel succes en ben tevreden een stevige ploeg te zien bij de start van het nieuwe politieke jaar,” aldus de Open Vld-voorzitter.