Brugge

Beisbroek breidt uit met 24 hectare

Het stedelijk domein Beisbroek (98 ha) vormt samen met de aangrenzende domeinen Tudor (40 ha) en Chartreuzinnenbos (52 ha) een belangrijke groene long voor de Bruggeling. “Dit bosgebied breiden we gefaseerd uit in de komende drie jaren. De coronacrisis heeft ons aangetoond hoe belangrijk het is dat elke Bruggeling voldoende openbare natuur in de nabijheid heeft. Daarom zet ik zowel in op nieuwe kleinere parken en natuurgebieden op wandelafstand, als op grotere domeinen waar we heen kunnen om te wandelen, te fietsen en te genieten. Bomen en bossen zijn vandaag onze parasols. In tijden van hitte bieden onze bossen verkoeling. Als schepen wil ik alle Bruggelingen  aanmoedigen om samen tijd door te brengen in het bos en de parken”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De uitbreiding van het bos waar de Stad al sinds 2007 vragende partij voor is, is een mooie opsteker.

Beisbroek

In Beisbroek kan elke sportieveling terecht, onder meer om er te joggen en te mountainbiken. Evengoed is het ook voor ruiters een ideale omgeving. De Stad voorziet nu in de komende drie jaren een gefaseerde uitbreiding van dit gebied. Nu wordt een eerste stap gezet door de vrijgave van een 10 meter brede bufferstrook. “Deze strook is belangrijk om de beukendreven die er langs liggen op een natuurvriendelijke manier te kunnen herstellen met aandacht voor de ondergrondse wortelzone van deze bomen. Het behoud van grote, monumentale bomen is voor mij belangrijk”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

24 hectare

De komende drie jaren zal er in totaal 24 hectare ingericht worden. “Om de sfeer van rust en natuur te verhogen, voorzien we een geluidsbuffer langs de E40. Deze buffer zal een groene inkleding krijgen, zodat ook de visuele kwaliteit van Beisbroek verbetert. In plaats van voorbijrijdende wagens, zullen we in de toekomst groen en bomen zien”, verduidelijkt schepen Mercedes Van Volcem.
Langs deze buffer voorziet de Stad een uitbreiding van het bos. “Bos is ook heel belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Het is een investering in onze toekomst. In deze boszone zullen we een ruiter- en mountainbikepad voorzien zodat het pad dat nu langs de E40 loopt, opgeheven kan worden. De ruiters en fietsers zullen daarbij gescheiden worden. Zo maken we dit niet enkel mooier, maar ook veiliger voor onze sportievelingen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.
Burgemeester Dirk De fauw: “Als stadsbestuur kunnen we het belang van bijkomende bomen niet genoeg benadrukken. Bomen zorgen niet alleen voor meer groen, ze dragen ook bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming en bieden zuivere lucht en bescherming tegen de hitte. Zo dragen we een steentje bij aan een gezonde toekomst voor onze stad en haar inwoners.”

Variatie

Verder voorziet de Stad een biodivers en landschappelijk gevarieerd geheel door deze boszone af te werken met heide en met bloeiende graslanden. “Allerlei wilde dieren kunnen op deze locatie terecht. Het beheer van deze zones met gespecialiseerde rassen van schapen, maakt ze heel speciaal en attractief”, zegt schepen Van Volcem.

Drie fases

Schepen Van Volcem: “We maken op dit ogenblik een gedetailleerd ontwerp op. De eerste zone die we inrichten omvat een westelijk deel van 6,7 hectare in de periode 2021-2020. In deze zone kunnen we al een deel van het ruiter- en mountainbikepad verplaatsen en wordt een eerste bosuitbreiding gerealiseerd via geboortebos. Het jaar nadien komt 9,57 hectare in inrichting. Daar zal een tijdelijke inrichting gebeuren. Het sluitstuk volgt in 2023-2024 met de laatste 7,52 hectare. Op dat moment kan het ruiter- en mountainbikepad afgewerkt worden, net als de bufferzone. Vanaf de bufferzone gerealiseerd is, zullen de laatste delen bebost worden en vervolgens worden de heide- en graslandstroken ingericht.”

Picknick

Verspreid over de stedelijke bossen Beisbroek (98ha), Foreest, Chartreuzinnenbos (21ha) en Tudor (40ha) werden ondertussen verschillende, gezellige picknickplekken ingericht. “Er is ruimte genoeg voor onze inwoners om te ontspannen en te genieten van de Brugse topnatuur”, aldus de Brugse schepen.

Brugse bossen

Brugge telt in totaal 19 kleinere bossen en een groot stadsrandbos: Het Chartreuzinnenbos en Foreest (52 ha), Tudor (40 ha) en Beisbroek (98 ha) en ook het Provinciaal domein Tillegem (131 ha). “Samen is er dus  nu 321 hectare toegankelijk bos. Dat aantal hectare bos wordt nu met 24 hectare uitgebreid tot 345 hectare. Zo vormt deze boscluster de grootste groene long van onze stad. Zo voorzien we als Stad in een prachtige wandelroute en groene fietsgordel”, besluit schepen Mercedes Van Volcem.

Eén gedachte over “Beisbroek breidt uit met 24 hectare

Reacties zijn gesloten.