Brugge

Brugse leerlingen helpen padden veilig overzetten !

BRUGGE – De start van de lente voor amfibieën is wanneer er meer licht is, de dagen warmer worden en neerslag valt. De amfibieën komen uit hun winterslaap en trekken naar de poel, om daar hun eitjes af te zetten. Aangezien de dieren de gevaren onderweg niet kunnen inschatten, worden jaarlijks verschillende overzetacties opgezet. Ook Brugse leerlingen helpen padden overzetten. Dit jaar zullen maar liefst 22 klassen van in totaal 420 leerlingen de paddenoverzet helpen begeleiden en terzelfder tijd bijleren over amfibieën. Er is niets zo interessant als de natuur door de praktijk te leren kennen!

Een gevaarlijke tocht

Na hun winterslaap in het bos onder takken of een verdwaalde dakpan trekken de amfibieën naar een nabije poel. Kikkers, salamanders en padden hebben namelijk water nodig om hun eitjes af te zetten. Hun erfgenamen doorlopen verscheidene ontwikkelingsstadia onder water voor ze effectief aan land kunnen komen.

De dieren krijgen met verschillende gevaren te maken voor ze aan de poel komen. Roofdieren vormen een gevaar, maar ook de weg is gevaarlijk. Amfibieën leggen de tocht naar water ‘s avonds af, om zo in de schemering veilig te zijn van roofdieren. Dit zorgt er natuurlijk voor dat bestuurders van auto’s hen minder goed kunnen zien, wat jaarlijks voor veel slachtoffers zorgt. De dieren hebben geen inzicht in al het gevaar dat op de weg dreigt. Integendeel zelfs, vele paddenmannetjes en bruine kikkers blijven lange tijd op de weg staan om op die manier een partner te beklimmen en samen tot de poel te gaan. Ook de vrouwtjes brengen soms tot een half uur door op de weg.

Padden overzetten: padden veilig helpen oversteken

Om slachtoffers te vermijden, organiseren we jaarlijks heel wat overzetacties. We gebruiken schermen om er zo voor te zorgen dat de dieren de weg niet rechtstreeks kunnen oversteken. De amfibieën zijn dan gedwongen om langs het scherm te gaan, waarbij ze uiteindelijk naar een tunnel of emmer geleid worden. Ze dwarsen de straat vervolgens ondergronds of worden door vrijwilligers naar de overkant gebracht.

Vorig jaar konden we in Brugge 2245 padden, 1014 kikkers en 185 salamanders overzetten. In de Zeeweg werden deze legislatuur ook 7 tunnels geplaats om de dieren zo veiliger te laten oversteken.

In Brugge zijn er verschillende overzetacties. In de Zeeweg te Sint-Andries houden medewerkers van het Natuurcentrum overzetacties, in de Weidestraat gebeurt dit door medewerkers van Openbaar Domein en de eigenaar van de poel. In de Gemeneweideweg-Zuid in Assebroek zetten 231 leerlingen van basisschool Paalbos dagelijks padden, kikkers en salamanders over. De dieren zijn namelijk op weg naar de poel op het schoolterrein zelf. Mensen van Hoeve Hangerijn en het Natuurcentrum helpen hierbij.

In de Weidestraat werd dit jaar nu al een recordaantal aan amfibieën overget, namelijk 1.000 in de eerste drie dagen ! Tot op vandaag (14 maart) zijn er reeds 928 bruine kikkers, 233 gewone padden, 97 alpenwatersalamanders, vijf kleine salamanders en twee vinpootsalamanders overgezet in Brugge.

Deze overzetacties zijn noodzakelijk en niet alleen voor de amfibieën. Het is belangrijk voor de gehele voedselcirculatie. Padden en kikkers voeden zich met insecten, slakken en verschillende kleinere dieren, die veel schade kunnen aanrichten aan de planten. Padden en kikkers zijn daarnaast ook zelf voedsel voor roofdieren. Op die manier blijven de natuur en voedselcirculatie in evenwicht.

Leerlingen helpen padden overzetten

420 leerlingen uit 22 Brugse klassen zullen dit jaar de overzet van op de eerste rij beleven. Het Natuurcentrum biedt twee opties aan voor de Brugse basisscholen. Een medewerker komt de interessante les “Gekwaak in de klas” geven of de leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en brengen met een gids een bezoek aan de overzetacties. Voor dit jaar zijn 6 klassen ingeschreven voor de les “Gekwaak in de klas”.

Maak zelf mee het verschil !

Amfibieën steken op verschillende plaatsen in Brugge de weg over. Hoe kan jij hen helpen?

  • Pas de snelheid van je wagen aan op landelijke wegen.
  • Hou er rekening mee dat de dieren op warme, natte voorjaarsavonden oversteken
  • Blijf ook met de fiets aandachtig, want ook op fietspaden vallen slachtoffers.
  • Laat paddensnoeren en kikkerdril ongestoord liggen.
  • Help de dieren naar de overkant: steeds van bos naar wei en met vochtige handen (gebruik bij voorkeur plastieken handschoentjes)
  • Zorg voor je eigen veiligheid en draag een fluojasje
  • Sluit je aan bij een paddenoverzetactie: www.paddenoverzet.be
  • Ga op 12 maart van 10 uur tot 12 uur samen met een gids op pad. Controleer samen de emmers en breng een bezoekje aan de poel, waar de kikkerdril en paddensnoeren bezichtigd kunnen worden. Ontdek hier ook interessante weetjes over padden, kikkers en salamanders. Inschrijven kan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.