Brugge

Dynamiek bij Koekelaarse bedrijven

Vrijdag ging ik op bezoek bij 3 dynamische bedrijven te Koekelare op uitnodiging van voorzitter van Open Vld Henk Dejonghe. Een leerrijke dag met heel veel inzichten in waardevol West-Vlaams ondernemerschap. ’s Avonds organiseerde de lokale afdeling hun fameuze ‘hutsepotfestijn’.


Bouwmaterialen Willaert

De bedrijfsbezoeken starten bij de NV Bouwmaterialen Willaert waar we een rondleiding kregen over de ganse buitenterrein van ruim 6 ha groot, met een bezoek aan de gieterij van de regenwaterputten,
de koer met alle bouwmaterialen en de 2 betoncentrales met enerzijds nieuwe materialen en anderzijds recupmaterialen.

We maakten ook kennis met het labo waar de diverse betonkernen getest worden op hun druksterkte in het kader van de Benor keuring. Vervolgens bezochten we de toonzaal van de vloeren en vernieuwde burelen met toonzaal van de dakpannen en gevelstenen. Tijdens de afsluitende koffietafel met gebak aangeboden door de familie Willaert luisterden we naar een interessante powerpointvoorstelling over de geschiedenis van het bedrijf Willaert, naar voor gebracht door Rudy Willaert.

Bus & autobedrijf Joost 

Autobedrijf Joost werd opgestart door Marcel Lauwyck als agent van een Peugeotgarage. Ondertussen groeide dit familiebedrijf en specialiseerde zich in de bouw van bussen.  In 1995 werd de vennootschap opgericht vader en zoon werkten samen in het vervaardigen van winkelwagens en het aanpassen van bedrijfswagens van diverse merken.

Bakkerij Vanco Vienno

Na 2 uiterst interessante bezoeken trokken we naar het laatste bedrijf met name de industriële bakkerij Vanco Vienno in de Stalpaertstraat te Koekelare. We maakten er kennis met het ambachtelijke bedrijf van Bart Vancoppernolle dat ambachtelijke ontbijtproducten uit deeg maakt en verkoopt als diepvriesproducten in de supermarkten. Steeds met de grootste normen inzake hygiëne vervaardigt men er de gekende ‘zwaantjes’.  Het bedrijf won dit jaar geheel verdienstelijk de prijs ‘De Gouden Maan’ voor de strafste onderneming van het jaar.