Brugge

We fietsten het vernieuwd wandel- en fietspad in Park Steevens in!

park steevens fietspad vernieuwd

In maart 2020 kocht de stad een hoeve en gronden rond het Veltembos. Dit was een strategische aankoop, aangezien de stad veilige fietsdoorgangen voor de omliggende scholen in Sint-Kruis wou voorzien, een park aanleggen voor de buurt en het bos uitbreiden. De aanleg van de fietspaden, de eerste fase van de werkzaamheden, werd vandaag door mij en de burgemeester ingereden. De aanwezigheid van groen, aanleg van parken en veilig fietsverkeer staan hoog op de agenda bij het stadsbestuur.

Strategische aankoop van hoeve en gronden

In het begin van de legislatuur beet ik me vast in het dossier Park Steevens. Na veel overleg kon een akkoord bereikt worden. De stad kon de hoeve en omliggende gronden aankopen. Dit zorgde ook voor een aansluiting van de percelen aan de Blauwvoetstraat, Felix Timmermansstraat en Zandtiende. Door mijn bevoegdheden als Schepen van Openbaar Domein, Eigendommen en Financiën was het voor mij mogelijk te onderhandelen over de aankoop, maar ook het plan voor het park in werking te stellen en budget vrij te maken voor aanleg van fietspaden en het park.

Veilige fietspaden tussen zwembad en schoolomgeving

Veel leerlingen gaan dagelijks te voet of met de fiets naar school in Sint-Kruis. Een volledig afgewerkt fietspad is hier een grote meerwaarde voor. Vroeger was dit niet mogelijk, want het is een private weg. Nu is er een veilige doorgang mogelijk en is ook de Vossesteert en Veltemweg voor fietsers ontlast. Tijdens deze legislatuur legden we ook al een verkeersplateau aan Ter loo en een verkeersdrempel aan de Bossuytlaan aan.

Park Steevens

In totaal werd 2,8 ha bijgekocht. Na de aankoop van de hoeve en bijhorende grond stelden we het 2,3 ha groot park meteen open met picknickbanken voor de buurtbewoners en fietsers. De tweede fase van de werken start na de herfstvakantie. Een vlonderpad wordt aangebracht naast een zone voor natte natuur. In fase drie gebeurt de volledige groenaanleg van het park. Dit is gepland van januari 2023 tot en met 15 april 2023.

Om de grens tussen park en bos in elkaar te laten vloeien kozen we voor aanvullende bosaanplant bij het Veltembos. Ook komen er open plaatsen voor rust en recreatie. In het ontwerp hielden we rekening met alle mogelijke gebruiker: het park is heel toegankelijk. Betonvoetpaden, drempelloze aanleg naar de toegangsstraten en voetpaden en voldoende zitplaatsen werden voorzien. Op die manier is het een echt park voor iedereen!

Half april zal de aanleg van het park af zijn. Nadien volgt een groot feest voor de omliggende scholen en buurt.

Fasering

Eerste fase: Wandel- en fietspark ter hoogte van het Veltembos – afgewerkt.

Tweede fase: Aanleg vlonderpad en tweede deel van het wandel- en fietspad – 7 november tot eind december 2022.

Derde fase : Groenaanleg – januari 2023 tot en met 15 april 2023.

Investeren in fietsveiligheid en in groen

De stad investeert 707.718,58 euro (excl. BTW). We investeren in onze deelgemeenten, in groene plaatsen en fietsveiligheid met dit project. Een nieuwe trefplek voor jong en oud in Sint-Kruis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.