Brugge 2012

Open VLD wil foodmarket realiseren in volgende beleidstermijn

Amsterdam heeft de Marqt, New York de Union Market. Het concept van de foodstaar- een soort culinair paradijs – verovert de wereld: dagverse producten, respect voor de klant en het milieu, eten als totaal ervaring.   Weldra opent tevens een Foodstock in Waterloo, vandaag zelfs.  Brugge met al haar culinaire hoogstandjes en heel wat sterren in de regio, is de uitgelezen plek voor dergelijke foodmarket, stelt Mercedes Van Volcem als kandidaatburgemeester.

In Marqt in Amsterdam is er een foodstore met echt eten.  Producten die met respect en bezieling worden gemaakt.  Het is een biowinkel met een milieubewust geweten.  De foodstore biedt podium voor boeren die hun producten niet via gebruikelijke kanalen willen of kunnen verkopen.  Een groot aanbod dus aan seizoensproducten.  (www.marqt.nl)

Union Market is een soort buurtwinkel.  Lokaal en kwalitatief voedsel wordt er aangeboden als ook kant-en klare maaltijden. (www.unionmarket.com)

Eataly is gelegen in een fabrieksgebouw in Turijn.  Daar kan je ook kookcursussen volgen, degustaties en ontmoetingen met chef-koks. (www.eatalytrino.it)

Compagnies des marchés verkoopt vooral lokale producten. Hoe lokaler, hoe beter voor het milieu. Er is geen transport nodig, dus de voetafdruk is beter.

Een culinaire supermarkt voor Brugge in combinatie met een restaurant. Betere producten en een goede service.  Laagdrempelig zonder aan kwaliteit in te boeten.  Een soort permanente Kook eet met lokale groenten en producten.  Van Volcem meent dat dergelijk initiatief zeker kan in Brugge.  De ideale locatie voor haar zou de leegstaande kerk van de Rode Nonnen kunnen zijn of zelfs de site van het Oud-Sint Jan (waar bvb vroeger het MOH zich zou vestigen)  waar je gemakkelijk kan parkeren.    De vismarkt lijkt haar ook een leuk idee, maar niet zo eenvoudig te realiseren op die plek.