Brugge

Groene, waterrobuuste pleinen in Brugge!

groene, waterrobuuste pleinen in brugge ontharding

BRUGGE – We zetten volop in op het ontharden van het Brugse Openbaar Domein: zo gaan we van een grijze naar groene stad. Deze legislatuur werd al 10.000 m² onthard. In 2023 schakelen we een versnelling hoger en ontharden we meer dan 4 hectare ! Dit bijvoorbeeld op het stationsplein in Brugge. In 2019 is hier 580 m² onthard: de reacties hierop waren overweldigend positief. De vele mensen die in het stationsgebouw werken kijken nu uit op mooie groenzones en niet meer enkel op beton. Dit jaar maken we dit plein mooier door nogmaals 210 m² extra te ontharden. Ook op het Gaston Roelandtsplein in de deelgemeente Assebroek ontharden we momenteel 190 m², planten we kleurrijke bloemen en vernieuwen we de voetpaden.

4 hectare ontharden in 2023: meer groen heeft veel voordelen

Op verschillende plaatsen in Brugge plannen we onthardingswerken. Deze legislatuur is al meer dan 9.000 m² onthard. In 2023 zetten we een tandje bij: we ontharden 40.000 m² ! Vooral in Zeebrugge zal op de site Knapen en op het Marktplein zo’n 22.000 m² onthard worden. Niet enkel de Brugse binnenstad, maar ook de deelgemeenten nemen we onder handen. Groene plekjes maken van Brugge een gezonde, aangename en meer leefbare plaats om te wonen.

Ontharden en vergroenen is belangrijk in een stad. Het zorgt ervoor dat het regenwater in de bodem kan doordringen, wat voor minder wateroverlast zorgt en het grondwaterpeil aanvult. Ook visueel zal Brugge er groener uitzien. Groen in de stad biedt tal van voordelen: zo zijn groene plekjes ideaal om te ontspannen of mensen te ontmoeten. Het nodigt uit om naar buiten te komen en zet mensen aan om meer te bewegen, want wandelen of fietsen in een groene omgeving is altijd fijn.

In stedelijke gebieden ligt de temperatuur vaak hoger dan in niet-stedelijke gebieden. Dit omdat er in steden meer verharding is: de verharding absorbeert warmte en straalt dit terug uit. Meer groen gaat hier tegenin en zorgt voor verkoeling: bomen zuiveren de lucht en zorgen voor koele schaduwplekken tijdens warme dagen.

Stationsplein: Groene toegang tot de stad

Voor veel bezoekers is het stationsplein de eerste kennismaking met onze stad. Door het plein verder te ontharden en groener te maken, maken we zeker een goede indruk. In 2019 is in een eerste fase 580 m² onthard. Dit zorgde ervoor dat het stationsplein in 2020 door de Vereniging van Openbaar Groen de eerste plaats in de categorie Plein kreeg. Door in de tweede fase nog eens 210 m² te ontharden, maken we dit plein mooier.

De vorm van de nieuwe ontharde zone sluit aan bij de onthardingen uit 2019. We beplanten deze groenzone met 2.150 vaste planten, 3.000 bloembollen, 25 heesters en 7 bomen. Dit zorgt ervoor dat het plein extra kleurrijk is ! We garanderen de veiligheid door de aanplant van de bomen af te stemmen op het functioneren van de veiligheidscamera’s op het stationsplein.

2.800 m² aan evenementenruimte

Verschillende evenementen, waaronder Dag van de Jeugdbeweging en Student Welcome vinden jaarlijks plaats op het stationsplein. We plannen een evenementenzone in van 2.800 m² om op die manier genoeg ruimte te garanderen zodat de evenementen correct en veilig kunnen verlopen.

Groene laan tot aan het station: Koning Albert I-laan

De Koning Albert I-laan loopt naar het station. Deze gewestweg toverden we om tot een prachtige, kleurrijke laan. We plantten 35 bomen en 38.000 bloembollen aan aan en er werd voor 883 m² onthard. Bezoekers en Bruggelingen rijden de binnenstad binnen doorheen een prachtige, groene laan.

Help met het maken van een groene, waterrobuuste stad via de actie ‘Breek Uit’

Elke m² telt! Daarom roep ik aan iedereen op om via het project Breek Uit meer groen in je (voor)tuin of terras te brengen. Vanuit Stad Brugge kun je een toelage aanvragen voor het opbreken en beplanten van verharden grond. Meer info hierover vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.