Brugge

9 woonhuizen in Sint-Andries beschermd als monument


Op 12 juli 2012 werden 9 woonhuizen, gelegen langs de Gistelse Steenweg en de Torhoutse Steenweg in Sint-Andries (Brugge) voorlopig beschermd als monument”, zegt Schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem. “In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen een jaar de definitieve bescherming”, aldus de Schepen.

“De voorgestelde panden illustreren de stadsuitbreiding vanaf het begin van de 19de eeuw waarbij de gegoede burgerij herenhuizen liet bouwen in de Brugse rand. Het resultaat is een aaneengesloten bebouwing in verschillende stijlen, zoals onder meer de eclectische, neoclassicistische en modernistische stijl.”

Villa ‘Mon Repos’, Gistelse Steenweg nr. 42: Deze villa is een voorbeeld van een pand in eclectische stijl, gebouwd in 1901. Achter de vrij eenvoudige gevel gaat een fraai interieur schuil, getypeerd door een reeks aaneensluitende salons, voorzien van gedetailleerde beschilderingen in een bepaald thema.

Woning ‘La Paix’, Gistelse Steenweg nr. 57: Deze voormalige architectenwoning met atelier in de tuin illustreert de toepassing van geglazuurde baksteen in combinatie met rijk uitgewerkte tegeltableaus. De woning in de Gistelse Steenweg nr. 97 illustreert eveneens de toepassing van deze baksteen.

De woningen gelegen in de Gistelse Steenweg nrs. 165 en 167 zijn gebouwd naar een ontwerp van de Uitkerkse architect Jules Heyneman. Beide panden worden beschermd omwille van hun rijk uitgewerkte gevel en gaaf bewaard interieur. Bij nr. 167 is vooral de uitwerking van de geveltop en de aanwezigheid van het tegeltableau uitzonderlijk.

 

De villa in de Gistelse Steenweg nr. 712, gebouwd ca. 1929, is een uitzonderlijk voorbeeld van een ontwerp van architect Antoine Courtens. Het is een representatief voorbeeld van het modern classicisme waarbij duidelijk invloeden aanwezig zijn van architect Frank Lloyd Wright. Zo zijn ook elementen overgenomen van de zogenaamde prairiehuizen.

Langs de Torhoutse Steenweg zijn drie panden opgenomen voor ontwerp van lijst. Deze woonhuizen illustreren het modernisme langs de invalswegen op Sint-Andries.

Het pand in de Torhoutse Steenweg nr. 55, gebouwd naar een ontwerp van architect Leo Franssens, is een zeldzaam voorbeeld van een imposant dubbelhuis met gaaf bewaarde elementen die kenmerkend zijn voor de art-decostijl.

De woning in de Torhoutse Steenweg nr. 103 is een fraai voorbeeld van eclecticisme. Het is samen met het naastgelegen pand gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Vander Schaeghe.

 Torhoutse Steenweg nr. 105 heeft een rijk uitgewerkte gevel in modernistische stijl. Achter de gevel gaat ook een gaaf bewaard interieur schuil.

“Het is belangrijk”, meent Van Volcem, “dat onze topstukkenlijst voor de deelgemeenten effectief worden beschermd. Het zijn allen pareltjes. Zowel Sint-Michiels als Sint-Andries kwamen in aanmerking”

“Graag zou ik Lissewege als dorpsgezicht beschermd zien” zegt Schepen Van Volcem, “de Vlaamse overheid heeft daar wel oor naar maar nog geen tijd voor gevonden.”