Brugge Brugse binnenstad

Renovatie neogotisch gebouw op de Markt van Brugge

Een neogotisch gebouw op de Markt van Brugge zal grondig gerenoveerd en inwendig verbouwd worden. “Binnenkort krijgt het kantoorgebouw, Markt 1, een nieuwe bestemming. Het pand werd tot op heden gebruikt door de diensten van het Ministerie en zal door de komst van het MOH geen leegstand kennen”, aldus Schepen Van Volcem.

Het kantoorgebouw zal worden omgevormd tot een museum (Museum of History) met gedeeltelijk een handelsruimte op de gelijkvloerse verdieping, een cafetaria op de eerste verdieping en in hoofdzaak burelen voor de uitbating van het museum op de derde verdieping (zolderverdieping).

De verbouwingswerken beperken zich hoofdzakelijk tot het interieur. Het pand is immers beschermd als monument.

“De initiatiefnemers planden lange tijd een nieuwbouwmuseum op de site van het Sint-Janshospitaal. Na een lang verhaal werd deze piste verlaten en werd gekozen voor deze toplocatie op de Markt”, zegt Van Volcem.

Het Neogotisch hoekpand werd ontworpen als ambtswoning van de gouverneur maar werd van meet af aan ingevuld met een administratieve functie, ook het restaurant van het Ministerie van Financiën werd er gehuisvest.

Het hoekpand werd uitgevoerd (1910-1914) naar het ontwerp van architect J. Coomans (uit Ieper). De bijhorende conciërgerie is naar het ontwerp van architect E. Schelstraete (uit Brugge), met integratie van een arduinen klokgevel van 1732 die afkomstig is van de Markt.

Het L-vormig gebouw rondom de binnenplaats is volledig onderkelderd en bevat drie bouwlagen. De gevel aan de marktzijde bevat acht traveeën, een uitgebouwde veelzijdige traptoren en dire traveeën. Aan de Philipstockstraat bevat de gevel twaalf traveeën waarvan het linkse hoektravee als toren werd uitgebouwd. De achtergevels zijn gelijkaardig doch soberder.