"Voor deze editie tekenden 62 buurten present, goed voor maar liefst 42.676 bloemen en 2095 gevels (20 planten per gevel). Assebroek spant de kroon met 8.784 bloemen", aldus Mercedes Van Volcem
Brugge Openbaar domein

Meer dan 40.000 bloemen fleuren Brugse buurten op ondanks Corona

Op 9 mei 2020 zetten de Vrijwilligerscentrale en Openbaar Domein de Brugse buurten letterlijk en figuurlijk in de bloemen door de jaarlijkse bebloemingsactie. Deze editie kenmerkt zich door een recordaantal bloemen, de twee soorten bloemensoorten in diverse kleuren en een aangepaste verdeling van de bloemen door de corona-maatregelen. “Voor deze editie tekenden 62 buurten present, goed voor maar liefst 42.676 bloemen en 2095 gevels (20 planten per gevel). Assebroek spant de kroon met 8.784 bloemen”, reageert schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus).

De jaarlijkse bebloemingsactie van de Vrijwilligerscentrale en Openbaar domein verdeelt voor het tweede jaar op rij een recordaantal bloemen over de Brugse buurten. Een kleurrijke en broodnodige actie in deze ongewone tijden die we als stadsbestuur absoluut wilden voorzetten. Tijdens deze mondiale crisis is het immers belangrijk te zorgen voor de mentale gezondheid van onze bewoners. Met dit project zorgen we voor meer verbinding in de buurt en opbeurende activiteit rond de woning van de deelnemers.

Schepen van Open Domein Mercedes Van Volcem en Schepen van Preventie Mathijs Goderis maken zich klaar voor de jaarlijkse bebloemingsactie

40.000 bloemen

Dit jaar koos Stad Brugge om het aanbod van de bloemen uit te breiden. Naast de traditionele rode, maken de witte en roze hanggeraniums ook deel uit van het aanbod. Daarenboven zijn paarse, roze en witte petunia’s als tweede bloemsoort toegevoegd. De ‘traditionele’ rode hanggeraniums zijn goed voor 42% van de totale aanvragen, de nieuwe kleuren hanggeraniums voor 19% en de petunia’s voor 39%.

“De meer dan 40 000 bloemen plaatsen de Bruggelingen aan hun voorgevels. Dit kleurenpallet aan bloemen draagt bij aan een kleurrijke diversiteit van groen binnen onze deelnemende straten. Als Schepen van openbaar domein doet het mij veel plezier dat het nieuwe aanbod van kleuren en soorten zo gesmaakt wordt bij de bewoners”

Schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus)

Voor het eerst springen de diensten- en buurtcentra van Mintus mee op de kar. Mensen die in een buurt wonen zonder buurtcomité kunnen bij de centra terecht om ook hun gevel te bebloemen. Zo worden ook de delen van Brugge waar buurtcomités minder actief zijn ook opgefleurd.

Door de nationale en lokale Corona-maatregelen die van kracht zijn, worden de bloemen anders verdeeld. Zo wordt het leeuwendeel van de bloemen via vaste tijdsloten geleverd aan de verschillende comités om de regels rond ‘social distancing’ te respecteren. De buurtcomités die zich inschreven, weten op hun beurt exact wanneer ze de bloemenpracht mogen verwachten en hoe ze die veilig kunnen verdelen.

Tenslotte zet Stad Brugge 2236 bloemen in als dankgebaar voor de Brugse mantelzorgers.

Detail aantallen per deelgemeente

(stand van zaken 23 april 2020)

Enkele cijfers in detail: