We deden negen testen om de goede kleur te vinden. We blijven bij groen, maar dan wel een eerdere matte tint
Brugge Openbaar domein

400 Brugse zitbanken krijgen nieuw verflaagje

De zwanenhals of griffioenkop, de zitbank waar alle Bruggelingen zo vertrouwd mee zijn krijgt in 2020 een welverdiende opknapbeurt. “Hoog tijd”, reageert een tevreden schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus), “Zitbanken zijn belangrijk in ons straatbeeld, ze zorgen niet alleen voor een rustmoment, maar studies tonen voldoende aan dat ze jong en oud aanzetten tot meer beweging. Aan ons dus om ze in goede staat te houden.”

De laatste volledige schilderbeurt van alle zitbanken dateert reeds uit de periode 2012-2014. Traditioneel worden deze banken altijd geschilderd in het dennengroen. “Bij de opstart van dit project werd de groene kleur onder de loep genomen. Rekening houdend met verschillende facetten hebben we er toch voor gekozen om te blijven bij de groene kleur, maar dan wel een eerdere mattere tint van groen. Dit valt beter te combineren in zowel het centrum als in onze parken”, aldus Brugs schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Als je de komende dagen zitbanken afgesloten ziet met linten, weet dan dat dit deel uitmaakt van de schilderwerken

Mercedes Van Volcem, schepen van Openbaar Domein

400 banken

De stad Brugge beschikt over maar liefst 400 banken, 1600 planken en 800 gietijzeren bankenvoeren. “Dit vergt dus een goede planning. Gebruik makend van de rustige straten momenteel in de binnenstad hebben we beslist om aan de slag gaan op de Burg, Markt, Dijver, Vesten en de stadsparken”, zegt Mercedes Van Volcem.

Stad Brugge krijgt voor deze taak ondersteuning van hun externe partner SOBO vzw, de sociale werkplaats in Brugge. “SOBO is begin april reeds gestart met het schilderen van nieuwe planken in hun atelier. Deze nieuwe planken zullen ingezet worden ter vervanging van enkele versleten exemplaren. De beoordeling in welke staat een zitbank verkeert gebeurt meestal na het afspuiten. In de meeste gevallen valt dit goed mee en worden zij ter plaatse geschilderd.”

Corona

Nu dinsdag gaan de schilderwerken van start. “Als je de komende dagen in het straatbeeld zitbanken afgesloten ziet met linten, weet dan dat dit deel uitmaakt van de schilderwerken én geen beperkende maatregel in het kader van corona. Tegelijk krijgen de komende weken de voetpaden in de winkelstraten een schrobbeurt. Het gaat om een primeur, want nooit eerder was dat mogelijk. We testen drie weken een machine uit Duitsland”, laat Van Volcem weten. 

Eén gedachte over “400 Brugse zitbanken krijgen nieuw verflaagje

Reacties zijn gesloten.