Ruimtelijke ordening

Chocolatier Dominique Persoone komt terug naar Brugge

De Brugse chocolatier Dominique Persoone opent tegen juni zijn nieuwe chocoladefabriek langs de Vaartstraat in Brugge. ‘Onze gebouwen in Zedelgem waren te klein geworden. We kunnen de vraag amper volgen’, zegt Persoone.

Het gaat The Chocolate Line, het chocoladebedrijf van de Brugse chocolatier Dominique Persoone, voor de wind. Tegen eind mei of begin juni wil Persoone zijn nieuwe atelier en en productieruimte openen in het gebouw dat hij heeft gekocht langs de Vaartstraat.
‘We hebben dat nieuwe gebouw broodnodig’, zegt hij. ‘Nu zitten we in Zedelgem in een atelier van360vierkante meter, dat wordt nu 1.300vierkante meter.’ productieruimte openen in het gebouw dat hij heeft gekocht langs de Vaartstraat.

45 ton chocolade

The Chocolate Line, dat winkels heeft op het Simon Stevinplein in de Brugse binnenstad en in Antwerpen, produceerde vorig jaar 45 ton chocolade. ‘We kunnen de aanvragen amper bijhouden’, zegt Persoone. ‘Van over heel de wereld krijg ik bijvoorbeeld ook aanvragen voor workshops en rondleidingen. Daarom zullen we hier een ruimte inrichten waar we die workshops kunnen geven voor een twintigtal mensen. De eerste gasten hier worden een aantal topchefs die hier een opfriscursus rond chocolade zullen komen volgen. We gaan een testkeuken bouwen, met ernaast ook een groot terras waar we een kruidentuin zullen aanleggen. We kunnen hier dan volop experimenteren en nieuwe creaties maken.’

Centraal gelegen

Persoone kocht het drie verdiepingen tellende gebouw trouwens van een chocolatier. Chocolaterie Roose was hier tot vorig jaar gevestigd. ‘Alleen het geraamte van het gebouw blijft over’, zegt hij. ‘En in de verbouwingen investeren we 750.000euro. Ik ben blij dat we dit pand gevonden hebben, want het was toch een heuse zoektocht. Ik vind het heel belangrijk dat we weer naar Brugge kunnen komen: het is centraal, en goed gelegen. En het ligt dichtbij de haven van Zeebrugge. Vanuit de cruisesector krijg ik ook tal van vragen om exclusieve workshops te geven aan cruisetoeristen, en ik denk dat we dat op regelmatige basis hier zullen doen.’

‘Het is heel belangrijk dat een creatieveling als Dominique Persoone naar Brugge terugkeert voor de productie van zijn chocolade’, zegt de Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes VanVolcem (Open VLD). ‘Er wordt vaak gezegd dat het talent uit onze stad wegtrekt, maar voorbeelden zoals dat van Persoone tonen aan dat dat niet zo is. Hij is eerst uitgeweken en keert nu terug, en dat is een goeie zaak voor de stad.’

Bij The Chocolate Line werken ondertussen 39mensen. ‘En met dit nieuwe gebouw zal dat aantal nog toenemen’, zegt Persoone.

Bron: Het Nieuwsblad