Brugse binnenstad Ruimtelijke ordening

Parking 200 wagens sneller klaar, zegen voor Langestraat

Dit najaar nog opent langs de Predikherenrei in Brugge een hypermodern en opvallend Rijksarchief. Onder het archief komt parkeerruimte voor 200 auto’s, waarmee de Langestraat eindelijk de parking krijgt waar het al jaren op wacht. “Die parking opent al in augustus en moet heel wat perspectieven bieden voor de handelaars in de Langestraat”, zegt schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Zelden waren de positieve reacties na de aankondiging van de bouw van een nieuw openbaar centrum zo talrijk als bij die van het nieuwe Rijksarchief. De buurt ziet vooral de komst van een parking voor 200 wagens als een zegen. “‘We wachten hier al jaren op. Dit kan ons handelscentrum best gebruiken. Een ruime parking kan klanten overtuigen om in onze straten te komen shoppen”, zegt Rita Peers, voorzitter van de handelaarskring Langestraat-Hoogstraat daarover. De bouw schiet in elk geval goed op. Vooral het imposante koperen dak, dat inclusief hellingen 1.600 vierkante meter groot is, wordt een eyecatcher, zij het dan vooral vanuit de lucht. Het ziet er een beetje uit als gekreukt papier. De architect Olivier Salens opteerde voor een hedendaags gebouw, dat niet te fel contrasteert met het historische Brugge, maar toch eigentijds is. “Het is belangrijk dat zo’n gebouw ook kan in onze stad. We zijn een woonstad, maar ook functies moeten hier mogelijk blijven. Dit is daar een goed voorbeeld van. Het archief had ook nood aan een eigen ruimte in Brugge”, somt schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld) op.

Parking

De nieuwbouw biedt het Brugse Rijksarchief drie keer meer plaats. Nu is dat archief nog gevestigd op het Jan Van Eyckplein, in de Poortersloge. Wat er straks met dat gebouw zal gebeuren, is nog onduidelijk. “Een herbestemming dringt zich op, maar daar zijn zeker mogelijkheden”, zegt Van Volcem. In het Brugse archief zitten onder meer de archieven van oude kloosters en abdijen, van rechtbanken, van het ministerie van Financiën, van notarissen, maar ook van privépersonen zoals Achille Van Acker, de voormalige Brugse premier. Ook het archief van de familie Lippens wordt in Brugge bewaard. De oudste stukken zijn meer dan 1.000 jaar oud. Het archief zal straks op de bovenverdieping een plaats krijgen. De gelijkvloerse verdieping zal toegankelijk zijn voor het publiek. Het gebouw zou tegen september helemaal klaar moeten zijn, een maand eerder opent al de nieuwe parking met 200 plaatsen. De in- en uitrit van die parking zal in de Predikherenrei liggen, maar via een open promenade en plein zal de ingang verbonden zijn met de Langestraat. Wie het gebouw al eens vroeger van dichtbij wil bekijken, zal dat kunnen tijdens Open Wervendag op zondag 13 mei.


Bron: Het Laatste Nieuws