Brugge

Stad Brugge behoudt Triënnalekunstwerk De Collonade

BRUGGE – De Brugse Triënnale was dit jaar opnieuw een groot succes. 13 kunstenaars en architecten gaven het beste van zichzelf in de binnenstad. Heel wat stadsbewoners en stadbezoekers trokken erop uit om de kunstwerken overal te bezichtigen. “Er is prachtig nieuws. Het kunstwerk van Gijs Van Vaerenbergh in het groene gedeelte van het Baron Ruzettepark werd zo goed onthaald dat het kunstwerk wordt aangekocht door de stad en blijft in het park”, vertel schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Op 8 mei dit jaar ging de Triënnale Brugge 2021 van start. De editie liep tot 26 september dit jaar. “13 kunstenaars en architecten gaven het beste van zichzelf in de binnenstad: cultuur van de hoogste plank in ons openbaar domein. De installaties en kunstwerken gingen op zoek naar verborgen dimensies van de stad en de Bruggelingen. Een organisatie om ongelooflijk trots op te zijn als schepen van Openbaar Domein. Het maakt me nog trotser dat we effectief een kunstwerk zullen behouden. Een herinnering om te koesteren aan de triënnale 2021”, klinkt het bij schepen.

Brugges openbaar domein floreert, activeert en inspireert. Niet alleen haar eigen inwoners en bezoekers, maar ook kunstige zielen. “De complexiteit, de structuren, veelzijdigheid, de dynamiek en tegelijkertijd de rust in onze stad en in ons openbaar domein is een bron van inspiratie. Meer nog: de verbeelding en zintuigen worden geprikkeld net op de grens van de publieke en private ruimte. Het werd een tocht achter de coulissen van onze stad”, klinkt het bij de schepen.

Catharsis

In het Baron Ruzettepark was kunstenaar Gijs Van Vaerenbergh aan de beurt. Hij pootte er zijn installatie neer in het groene gedeelde van het Baron Ruzettepark.”De bezoekers konden vanuit heel wat oogpunten, door een doolhof heen een fysieke tocht maken. De belevenis van de installatie was het ideale decor om kunst zuurstof te geven”, aldus Van Volcem.

De Colonnade hield het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij. Het geheimzinnige karakter van het paviljoen nodigde je uit om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommen. In het labyrinth van het kunstwerk moet je al kruipend of bukkend een weg vinden. Gijs Van Vaerenbergh omschreef de tocht door het kunstwerk als een catharsis.  Gijs Van Vaerenbergh is de kunst- en architectuurpraktijk van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenberg. “Een op en top Vlaams kunstwerk dat in Brugse handen komt. En daar zijn we uiteraard heel blij mee”, sluit Van Volcem af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.