Brugge

Stad Brugge koopt Kapucijnenklooster

BRUGGE – Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de aankoop van het Kapucijnenklooster, gelegen in de Boeveriestraat op nummer 18, goedgekeurd en zal dit nu voorleggen aan de Gemeenteraad. “Het wordt een mooie herbestemming van het klooster. Er komt ook een ontsluiting van de tuin van de Sint-Godelieve abdij in dezelfde straat,” aldus Schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem.
 

‘Deze aankoop past in de eerder aangekondigde samenwerking met Toerisme Vlaanderen voor het traject “Reizen naar Morgen”, aldus de Schepen. ‘Na aankoop zal het onroerend goed in erfpacht gegeven worden aan Toerisme Vlaanderen, tegen marktconforme prijs, die het herbestemmingstraject vorm zal geven’.

Het Kapucijnenklooster is gelegen naast de Sint-Godelieveabdij en de Tuin van Heden.

“Het is één van mijn grote wensen om tuinen van kloosters te ontsluiten voor het publiek,” onthult Van Volcem. “ In een stad is elk stukje groen een verademing, wanneer ze ook nog toegankelijk zijn voor het publiek vormen ze een nog grotere meerwaarde.”
“Deze strategische aankoop zal de bezoekers een ongeëvenaarde ervaring bezorgen met het Brugse erfgoed” licht de schepen toe.

Nuloperatie

Dankzij de doorwaadbaarheid via de grote binnentuin, grenzend aan de tuin van het Studentenhuis/Vrijzinnig Huis (Residentie Erasmus) kunnen bezoekers van het BMCC (Beurs-, Meeting en Congrescentrum), 2 beschermde sites betreden. Het Kapucijnenklooster kan samen met de Sint-Godelieve abdij voor een extra beleving zorgen voor de inwoners van de stad, de buurt, ondernemers maar ook de bezoeker/toerist. De stad Brugge financiert deze transactie waarna Toerisme Vlaanderen dit terugbetaalt en verder zal investeren in het onroerend goed. Het is dus een financiële nuloperatie voor de stad Brugge.

Op deze manier kan de stad Brugge haar rol als erfgoedstad verder uitbouwen door ook nauw betrokken te zijn bij herbestemmingen. De totale uitgave voor deze aankoop is € 750.000 voor het eigenlijke onroerend goed, te verhogen met de kosten voor het afsplitsen van het andere eigendom van de VZW Vlaamse Kapucijnen. (maximaal € 145.000 excl btw).

14 parken

De binnenstad telt 14 parken maar in de huidige legislatuur is ook het Katelijnepark erbij gekomen, wordt ook geïnvesteerd in de Vesten. We ontsluiten ook andere grote tuinen indien mogelijk; we realiseerden via een open ruimte beleidsplan reeds park de Rode Nonnen, kopen de Boninvest aan om de Vesten te versterken en te vergroenen en nu ook de tuin van Sint-Godelieveabdij die ontsloten wordt.

“Maar ik zou ook graag nog stappen vooruit willen zetten en de tuin van het seminarie klooster toegankelijk maken voor de Bruggeling in aansluiting met het buurtpark aan de Potterie en het nieuwe park die we realiseren aan de Peterseliestraat en toegankelijk maken via Hemelryck. De tuin van het Gezellemuseum is ook toegankelijk”, vervolgt schepen Van Volcem. “Ook in de Ezelstraat zou ik graag de tuinen van twee kloosters ontsluiten”.

De Bruggeling is verwend met 14 parken en 26 ha groen rond de Vesten. Bovendien is het ook fijn dat de kunstwerken van de Triënnale in Baron Ruzettepark staan en ook eentje op de Vesten en eentje in de tuin van het vroegere Gezellemuseum. Het publiek domein is nog nooit zo de hefboom geweest voor beleving en ontspanning. De pleinen zijn enorm in en zowel Kraanplein, Mallebergplaats als jan Van Eyckplein zijn symbolen van onze stadsvernieuwing met bomen, terrassen en gezellig samen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.