Brugge

Stadsbestuur (Sp.a – Cd&v) heeft betalingsachterstand

 

De stad Brugge kampt met een betalingsachterstand van vijf maanden voor haar leveranciers en zelfstandigen, die voor de stad klusjes hebben uitgevoerd. De betalingsachterstand heeft te maken met de drukte op de dienst Financiën, die een nieuwe manier van budgetteren voorbereidt. Zo is er te weinig personeel om de 30.000 facturen per jaar af te handelen. “De stad moet goed bestuurd worden. Ik hoop dat de burgemeester ingrijpt en de dienst meer personeel geeft. Een goede relatie met de zelfstandigen die voor de stad werken, is essentieel voor de werking van Brugge.  Ik hoop dat dit niet het begin van het failliet van Brugge betekent.” reageert Van Volcem.

Brugse leveranciers die voor de stad werken, zoals Horeca Totaal, Kaasimport Dupont, Boekhandel De Reyghere of IJzerwaren Defrancq, moeten tegenwoordig langer wachten om door de stad correct betaald te worden. Waar de termijnen de voorbije jaren op ongeveer drie maanden lagen, is dat nu al vijf maanden. Voor sommige zelfstandigen is zo’n late betaling bijzonder nefast voor hun werking.

Aandacht verdelen

Vanaf volgend jaar moeten de gemeenten hun begrotingen over een langere termijn kunnen aantonen. Het volstaat dus niet langer om een budget op te maken voor het komende jaar, met daarin alle in- en uitkomsten. De gemeenten moeten hun balans over meerdere jaren heen in evenwicht kunnen houden.

Nijpend probleem

Volgens Mercedes Van Volcem, oppositieraadslid voor Open Vld, is het onbegrijpelijk dat de stad geen extra mensen inschakelt om het nijpende probleem aan te pakken. “De stad moet goed bestuurd worden. Ik hoop dat de burgemeester ingrijpt en de dienst meer personeel geeft. Een goede relatie met de zelfstandigen die voor de stad werken, is essentieel voor de werking van Brugge. Als die betalingstermijnen de pan uitswingen, zal niemand nog voor de stad willen werken.” Laloo vraagt nu aan het schepencollege de toezegging om enkele personeelsleden van andere Brugse diensten in te schakelen bij de dienst Financiën. “Op die manier hopen we het euvel snel op te lossen.”

Bron: Het Laatste Nieuws