Brugge

Tentoonstellingshal met belevingspark: een sterk staaltje stadshernieuwing

BRUGGE – BRUSK: een Brugs museumverhaal met Vlaams randje met een natuursausje. “We gaan een mooi toekomstverhaal tegemoet met BRUSK. De museumhal zal omgeven worden door natuur: een groen belevingspark en de Eeckhoutrei die we in ere herstellen”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

De schepen bij een deel van de maquette van het nieuwe museum BRUSK.

Het gaat om een site van in totaal wel 20.000 vierkante meter die aantrekkelijk zal ingericht worden en opengesteld voor het grote publiek. Naast de evidente basisfuncties voor het publiek en collecties die er tentoon gesteld worden, zal er ook ingespeeld worden op andere behoeftes. “Zo willen we een zinnenprikkelende deugddoende parkbeleving creëren in onze binnenstad. Openbare ruimte die ter ieder zijn beschikking zal staan. Dat is zonder twijfel de grootste troef die het museumproject in zich heeft: een grote nieuwe publieke zone die zuurstof geeft aan het hart van onze stad”, aldus Van Volcem. De site is vandaag nog een privé-aangelegenheid, maar weldra zal ze elke Bruggeling en bezoeker van onze stad niet onberoerd laten. 

Eeckhoutrei

Ook de wateraderen in de stad zullen herontdekt worden aan het museum. In de achtertuin van de Kapel van de Cistjes ligt nu de doodlopende Eeckhoutrei: verdoken en ontoegankelijk. Weg van ieders aandacht. “We zullen net  zoals de Kapucijnenrei de Eeckhoutrei weer in ere herstellen en prachtig inpassen in de omliggende parkomgeving, waar het heerlijk vertoeven wordt”, klinkt het bij de schepen.

De maquette van het ontwerp en inplanting in Brugge.

De Bruggelingen krijgen er een op en top rustige belevingszone bij. “Ons stadsbestuur en ikzelf, willen dat het nieuwe project, BRUSK, gedragen wordt door onze stad en haar inwoners. We hopen dat het BRUSKpark een ontmoetingsplaats mag zijn voor hen, waar zowel Bruggelingen als bezoekers zich welkom voelen. Een stukje openbaar domein waar men thuis kan komen en rust kan vinden”, zegt Van Volcem trots.

Kunstprikkelen

Een grote investering, maar ook een noodzakelijke investering voor Brugge, haar inwoners en de toeristische uitstraling van de stad. Het doel is om van Brugge, België en ver buiten de grenzen mensen aan te trekken. Goed voor de Brugse ondernemers, maar ook een plek waar de Bruggelingen hun sociaal hart kunnen ophalen en culturele zuurstof kunnen vinden in een prachtige natuuromgeving in de stad. Kunstprikkels van tijdelijke tentoonstellingen zullen een bron van positieve energie zijn in Brugge.

Als stadsbestuur gaan we voor onze stad.

“We hebben hard gewerkt om dit project van start te kunnen laten gaan. Het is gelukt door één ding voor ogen te houden: onze stad ten dienste van haar inwoners. Ons financieel engagement daarbij zet onze stad op de kaart. Brugge staat er meer dan ooit, ook in moeilijke tijden. Ons engagement wordt gesteund door de Vlaamse regering die maar liefst 60 procent subsidieert van het project. Een bevestiging voor ons als stad: Brugge leeft tot in de toppen van onze vingers en tenen”, sluit Van Volcem af.

BRUSK: een symbiose van cultuur, beleving en natuur in Brugge.

Hieronder kan je alvast enkele beelden terugvinden van hoe BRUSK er zal gaan uitzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.