Brugge

Trappen moeten rollen

Brugge – De  roltrappenpartij aan het stationsplein te Brugge zijn reeds jaren buiten gebruik. Ze zijn evenwel geen eigendom van de stad maar wel van de verenigde eigenaars. Deze hadden de roltrappen buiten werking gesteld.

Schepen van Openbaar Domein en Eigendommen Mercedes Van Volcem vond het hoogtijd om in te grijpen. Om uit de impasse te geraken leek het de enige oplossing om het beheer en onderhoud van de roltrappen over te nemen door de eigendom ervan te verwerven. “We kregen veel klachten van inwoners.  Velen dachten dat de trap van de Stad was want de roltrap leidt ook naar het Huis van de Bruggeling en naar de parking en omgekeerd van de parking naar het stationsplein”, legt de schepen van Eigendommen en openbaar domein. , Mercedes Van Volcem.

“Ze hebben een publieke functie en daarom wou ik zeer graag het probleem oplossen, maar het was zeker geen walk in the park.”  Alle mede-eigenaars moesten met de oplossing en kosten akkoord gaan.  Vandaag kreeg de schepen het heugelijke nieuws dat de mede-eigenaars gisteren akkoord zijn gegaan met het herstel en de offerte die werd opgevraagd voor uitvoeren van de herstellingswerken. 

“Na vele onderhandelingen kon een overeenkomst gevonden worden over een huurovereenkomst met voorwaarden”, aldus de schepen. Zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de verdieping zelf zal een zone worden afgehuurd door de Stad van de VME Globaal Hart van Brugge. Stad Brugge zal de gehuurde oppervlakte en de gevestigde installaties aanwenden voor openbaar gebruik door derden.

“De verhuurder verbindt zich ertoe om het gehuurde goed en de installaties te leveren in goede staat van onderhoud, wat impliceert dat de roltrappen terug in werking zullen gesteld worden”, verduidelijkt Van Volcem. “De huur wordt aangegaan voor een duur van negen jaar. De verschuldigde basishuur bedraagt 1,00 euro per jaar, maar voor het eerste jaar zal deze huur vermeerderd worden met het verschil tussen de effectieve kost voor in dienst stelling van de roltrappen en de voorlopige begrootte kost van 45.429,21 euro.” Vanaf de start van het huren zal de Stad instaan voor de goede staat van onderhoud en properheid van de gehuurde delen, alsook voor alle onderhoud, herstellingen en desgevallend vernieuwing van de roltrappen, deel uitmakend van de gemene delen.

“Een noodzakelijke tussenkomst”, zegt schepen Van Volcem, “Een locatie waar heel wat beweging is, waar mensen naar de verdieping moeten voor een bezoek aan het Huis van de Bruggeling, de parking maar ook andere gebouwen op deze site kunnen bereiken, dat moet ook met een roltrap bereikbaar zijn. Binnenkort start een verdere ontwikkeling van de site en omgeving wat nog meer beweging met zich zal meebrengen.”

“Ik ben blij dat er eindelijk een oplossing is voor dit probleem, dat we uit deze impasse zijn geraakt en de trappen normaal tegen juli weer kunnen rollen”.  Ik hoop dat ze ook blijven rollen. 

Eén gedachte over “Trappen moeten rollen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.