Brugge

Tuinhuis en bijenhal vrolijken buurttuin Zwankendamme op

De buurttuin in Zwankendamme wordt uitgebreid met een nieuw tuinhuis en een bijenhal. Stad Brugge voerde er in het najaar van 2020 de nodige werkzaamheden uit op vraag van de tuiniers. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Met deze werkzaamheden wilden we de buurttuin opwaarderen en het gebruik ervan optimaliseren. Het resultaat mag er dan ook zijn. We investeren 107.000 euro in Zwankendamme en maken de buurttuin nog functioneler.”

Tuinieren met het gezin

Sinds 2016 beschikt Zwankendamme naast haar volkstuintjes over een gezamenlijke buurttuin. Die wordt tot op vandaag gretig gebruikt. De tuin bestaat uit een groot gezamenlijk centraal gedeelte met een serre, omringd door individuele percelen. Het centrale gedeelte is gemeenschappelijk en doet dienst als plantbed voor kruiden en groenten. 14 gezinnen met groene vingers kunnen er naar eigen zin en smaak groenten en fruit kweken. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “De buurttuin is een schot in de roos. Daarom vonden we het als stadsbestuur prioritair om het gebruik ervan zo veel mogelijk te faciliteren. We voegen steeds graag de daad bij het woord en gingen dus met onze ontwerpers aan de slag. Het resultaat is een splinternieuw tuinhuis waar gezinnen na het tuinieren hun gereedschap kunnen achterlaten. Zo hoeven ze niet steeds alles in en uit te laden of gevaarlijke manoeuvres uit te voeren op de fiets. Dat is alvast een groot voordeel.”

Milieuvriendelijk

Het water van het tuinhuis wordt opgevangen in een nieuwe regenwaterput met een capaciteit van 10.000 liter. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Dat water kan door middel van een handwaterpomp naast het tuinhuis hergebruikt worden. Zo krijgen fruit en groenten tijdens de warmere maanden voldoende water en stimuleren we milieuvriendelijk tuinieren. Om het project te vervolledigen voegde de Stad ook nog een composttoilet en picknickbank toe. Hiermee maken we de buurttuin nog praktischer en ecologischer.”

Bijenhal

Aangezien Brugge eind 2020 werd uitgeroepen tot bijenvriendelijkste gemeente, kan een bijenhal zeker niet ontbreken. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Ik was alvast zeer verheugd met de vraag van de buurttuingebruikers. Deze hal past perfect binnen het bijenplan dat we als Stad tot uitvoering willen brengen. Behalve in Zwankendamme zijn er nog bijenhotels en bijenhallen te bewonderen aan het domein Tudor, de Kinderboerderij, basisschool Brugge Noord, BuSO-school De Varens en het Natuurcentrum Beisbroek. De bijenhal krijgt alvast een heel speciaal plekje, namelijk naast de bestaande serre.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.