Brugge

Volledige heraanleg voor ‘De Platse’ in Sint-Andries

Brugge –  De Platse in Sint-Andries krijgt een volledige heraanleg. We leggen een gescheiden rioleringsstelsel aan, zorgen voor meer groen en focussen op de toegankelijkheid. Bij het begin van deze legislatuur was het mijn doel om Brugge gezelliger en leefbaarder te maken door verschillende pleinen op te waarderen. Nu zullen ook de inwoners en bezoekers van Sint-Andries kunnen genieten van een vernieuwd plein.

Bekijk hier de PPT.

De riolering van het plein bevindt zich in slechte staat, daarom drong een vernieuwing zich op. Een gescheiden rioleringsstelsel leggen we aan , waarbij regenwater en vuilwater van elkaar gescheiden worden. Op die manier stromen de riolen minder snel over.

Verkeersvrij plein

Momenteel zijn slechts twee parkeerplaatsen op het plein gebruikt. De overige parkeerplaatsen zijn als terraszone voor de aanwezige horeca, dit zal zo blijven na de heraanleg. In het ontwerp voorzien we om de overige twee parkeerplaatsen te vervangen door meer groen. Dit maakt het plein een aangenamere plaats maken om te vertoeven. In de Pastoriestraat, nabij het plein, voorzien we een kortparkeerzone. Het plein zelf zullen we grotendeels verkeersvrij maken, enkel laden en lossen zal hier nog mogelijk zijn.

Toegankelijk plein

Om het pleingevoel te versterken, maar ook om het plein toegankelijker te maken, werken we het niveauverschil weg. Momenteel ligt het plein volledig in mozaïekkeien, deze zullen we recupereren om het plein opnieuw aan te leggen. Bij de heraanleg leggen we een comfortstrook in effen verharding aan, op die manier garanderen we de doorsteek van het plein voor iedereen. Ook komt er tactiele geleiding voor slechtzienden.

Timing

De Platse is een verzamelplaats voor voetbalsupporters tijdens, voor of na wedstrijden. Daarom was dit een moeilijk werk om in te plannen. Toch was het noodzakelijk: reeds diverse keren moesten we een zinkgat herstellen en soms hangt er in de zomer een slecht geurtje. Daarom stonden we erop de werken zo snel mogelijk uit te voeren. In het voorjaar van 2024 gaan deze werken van start. We hebben de timing van de werken aangepast aan de voetbalwedstrijden, zodat de horecazaken op De Platse zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Om dit te kunnen realiseren, voeren we de werken faseringsgewijs uit.  

De eerste fase zal na de laatste wedstrijd van Club Brugge, net voor de play-offs, plaatsvinden. De tweede fase voeren we na het voetbalseizoen uit. Begin juli plannen we om het plein opnieuw open te stellen.

Fasering (behoudens onvoorziene omstandigheden)

  • Nutswerken: 08/02/2024 tot 16/02/2024
  • Fase 1: rioleringswerken – 18/03/2024 tot 12/04/2024
  • Fase 2: heraanleg bovenbouw – 28/05/2024 tot 28/06/2024

Investering

De kostprijs voor de heraanleg bedraagt 188.695,45 euro, hiervan investeert de stad 90.526 euro. Het overige bedrag (98.167,01 euro) is ten laste van TMVW.

Investeren in pleinen

Als schepen was het mijn doel om Brugge gezelliger en aangenamer te maken door verschillende pleintjes op te waarderen. Dat kon ik deze legislatuur realiseren: ik kon reeds 16 pleinen opwaarderen, daar komen dit jaar nog drie pleinen bij, namelijk de gekende Platse van Sint-Andries, de Markt van Zeebrugge, en de stationsomgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.