Brugge

Zeedijk en domein Knapen Zeebrugge extra beveiligd

Er is extra beveiliging voorzien op de Zeedijk van Zeebrugge en nabij Knapen, het voormalige militaire domein in de Brugse badstad. Dat domein werd trouwens aangekocht door de Stad Brugge, die er een stadspark zal inrichten met verschillende doeleinden ten bate van de Zeebrugse bevolking. Zo kunnen transmigranten er zich niet langer schuilhouden en is het park meteen ook een heropwaardering van de Zeebrugse buurt.

In het voormalige militaire domein Knapen dringen tot op vandaag geregeld transmigranten binnen om zich dan via de spoorweginfrastructuur van Infrabel richting haven te begeven. Deze mensen zonder papieren willen geen asiel in ons land aanvragen maar proberen het kanaal over te steken, via de Zeebrugse haven. Meestal vertoeven ze enkele dagen in Zeebrugge, wachtend op het juiste moment om Groot-Brittannië te proberen bereiken. Het militair domein Knapen lijkt hiervoor een gepaste schuilplaats. Om de transmigranten te ontmoedigen die gevaarlijke oversteek te maken én om de veiligheid te verhogen, is er nu een speciale omheining tussen Knapen en de Infrabel infrastructuur geplaatst. “Het gaat om een traject van 500 meter, tussen de Kustlaan en de Veerbootstraat. De zogenoemde ‘fencing’ is bestendig tegen vandalisme en maakt beklimming quasi onmogelijk,” legt schepen Mercedes Van Volcem uit. “Deze afsluiting werd gerealiseerd door mijn dienst Openbaar Domein. Het is een eerste ingreep om Knapen in te richten tot een aantrekkelijke, groene en veilige ontspanningsruimte voor de Zeebruggenaar en al wie ervan wil genieten. De realisatie van een mooi en levendig kustpark is iets waar we vanuit de stad de komende jaren met veel  enthousiasme onze schouders willen onder zetten”. Deze extra beveiliging wordt trouwens gesubsidieerd door UK Borderforce, een Britse overheidsdienst die zich bezighoudt met illegale immigratie. “Langs de omheining werden bovendien ook nog 3 extra bewakingscamera’s geplaatst (CCTV). Daarnaast zijn er ook 5 thermische camera’s die in specifieke zones indringers kunnen detecteren en de CCTV camera’s aansturen, waardoor de ploegen gerichter kunnen worden ingezet,” voegt Korpschef Dirk Van Nuffel er nog aan toe.

Ook op de zeedijk van Zeebrugge werden 4 bewakingscamera’s met infraroodfunctie geïnstalleerd, zodat ze ook ‘s nachts een goed beeld schetsen. De CCTV-camera’s komen ter hoogte van de surfclub (nabij de Fonteintjes waar soms startende kampementen opduiken), de Londenstraat, de Saint- George’s Day Promenade en het Gerlacheplein. “Ook hier willen we inklimming van de haven via het strand voorkomen, waarbij vaak wordt ingebroken in strandbars als schuilplaats. De camerasystemen zijn trouwens bestand tegen maritieme weersomstandigheden. De Stad kan hierbij opnieuw op de nodige subsidies rekenen. In dit geval gaat het om Europese steun (Internal Security Fund). Met deze ingrepen beantwoordt men ook aan de vraag van de gouverneur om alle mogelijke maatregelen te nemen om de problematiek van de transmigranten in de provincie West-Vlaanderen te beheersen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.