Brugge

Zes nieuwe zwanen in Brugge

zes nieuwe zwanen in Brugge mercedes van volcem

BRUGGE – Een aantal Brugse zwanen waren in september besmet met de vogelgriep. We grepen hierbij meteen in: we zorgden voor verhoogde permanentie en specifieke hygiënemaatregelen. Sinds een maand zijn er nu geen nieuwe besmettingen meer van de vogelgriep vastgesteld bij de zwanen. Om de populatie te versterken, komen er zes nieuwe zwanen bij.

Na het verbeteren van de situatie rond de vogelgriep paste het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) de maatregelen aan. De zwanen moesten niet langer opgehokt blijven. Het is enorm fijn om de zwanen te zien rondzwemmen op de Brugse wateren: er is geen Brugge zonder zwanen. Doordat de zwanen dit jaar pas later naar hun vertrouwde plaats teruggingen, hebben ze geen nesten meer gemaakt zoals andere jaren. Toen groeide de zwanenpopulatie aan door de nieuwe kleine zwaantjes. Om de zwanenpopulatie dit jaar op peil te houden, werden zes nieuwe jonge zwanen aangekocht. Zo houden we de legende dat er in Brugge steeds 52 zwanen moeten zwemmen in ere.

Zwanen verkeren in goede gezondheid

Op 9 september werd bij de Brugse zwanen een besmetting met het vogelgriepvirus vastgesteld. We zorgden voor permanentie in het weekend, in de avond en op feestdagen. Meermaals daags controleerden we de zwanen op symptomen van de vogelgriep. Door de nauwgezette opvolging, verkeren de zwanen nu weer in goede gezondheid.

Zes nieuwe zwanen in Brugge

Er zijn reeds een maand lang geen nieuwe vaststellingen van de vogelgriep bij de zwanen. Vandaag komen er dan ook zes nieuwe zwanen bij. Om de nieuwe dieren aan de huidige groep te laten wennen, worden ze tijdens de eerste week in een beperkte zone op het gras gehouden. De dieren komen oorspronkelijk van een particulier, maar zijn daarna opgevangen in het Vogelopvangcentrum. Doordat ze geleewiekt zijn, kunnen we ze niet in de natuur vrijlaten.

Door deze zes nieuwe zwanen, zwemmen er in Brugge nu 69 zwanen. In 2006 hadden we een populatie van 72 zwanen, vergelijkbaar met nu. In 2007 en 2008 waren er maar liefst 115 zwanen, wat niet ideaal is. Dit leidt tot een tekort aan territorium, waardoor de zwanen verplicht zijn uit te zwermen en op vijvers in de buurt nieuwe broedplaatsen gaan opzoeken. We streven naar een populatie van 80/85 zwanen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.