Brugge 2012 Varia

Open Vld pleit voor dierencrematorium in Brugge

Benedikte Bruggeman, kandidate bij Open VLD voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, pleit voor een crematorium voor huisdieren in Brugge. Ze krijgt daarbij de steun van lijsttrekker Mercedes Van Volcem. Benedikte Bruggeman wil een crematorium voor huisdieren in Brugge. Zelf heeft ze twee honden en ze vroeg zich af wat er met de beestjes zou gebeuren indien ze zouden sterven.

‘Het kan toch niet dat mensen hun huisdieren in hun tuin of in een bos begraven, ze moeten afleveren bij de stedelijke dienst leefmilieu of zonder meer hen moeten achterlaten bij een dierenarts.Ik pleit dan ook samen met mijn partij voor een crematorium voor dieren in Brugge. Ik denk dat heel wat dierenvrienden daar gebruik zouden van maken’, meent Benedikte Bruggeman.

Ooit had de Blauwe Kruisafdeling Brugge plannen om te starten met een crematorium voor dieren. ‘We hebben die plannen tijdelijk opgeborgen in de kast. We zijn toen wel gaan kijken naar Somnia in Oudenburg, een funerarium en crematorium voor huisdieren, waarmee wij nu samenwerken. Vroeger moesten de baasjes nog naar Brussel voor een crematorium. Gelukkig is er hier in de regio een crematorium gestart want heel wat mensen deden die verplaatsing niet en hebben hun huisdieren gewoon in de tuin begraven, wat eigenlijk niet toegelaten is. Het zou wel goed zijn als er wat concurrentie komt want nu liggen de prijzen aan de hoge kant’, vertelt Ingrid Beirlant, PR-verantwoordelijke van het Blauwe Kruis Brugge.

Grote investering

Bij Somnia krijgen ze nu heel wat Bruggelingen over de vloer.

‘Wij zijn dan ook de enigste in de directe omgeving. Ik vermoed dat ze bij Open VLD niet beseffen om welke investeringen het gaat. Wij zijn 7 op 7 beschikbaar, hebben een strooiweide en de dieren worden op een waardige manier behandeld. Zo stoppen wij de overleden dieren niet in een gewone plastiek zak, maar in een mandje. Nu komen zelfs mensen uit Wallonië, Nederland en Frankrijk naar ons om hun dier te laten cremeren en op een waardige manier afscheid te nemen. Per maand cremeren wij ongeveer 150dieren’, vertelt Dominique Platteeuw, zaakvoerder van Somnia Oudenburg.

Bron: Het Nieuwsblad