Vlaams Parlement

Ingrijpende renovatie? Een jaar extra tijd om je oude woning te verkopen

ingrijpende renovatie jaar extra de tijd om oude woning te verkopen

“Vanaf nu kunnen mensen die een oude woning verkopen en een nieuwe renoveren drie jaar genieten van een verlaagd tarief van de registratierechten. Een woning renoveren in 2 jaar wordt voor veel mensen steeds moeilijker, doordat de bouwmaterialen vertraging oplopen. Er werd beslist om de registratierechten van 1% met een jaar te verlengen. Wie de grondige renovatie van een nieuwe woning aangaat, krijgt om de oude woning te verkopen nu drie jaar de tijd.”

Drie jaar in plaats van twee kunnen mensen die een oude woning verkopen en een nieuwe renoveren van een verlaagd tarief van de registratierechten genieten. Kocht je in Vlaanderen een enige woning? Dan betaal je sinds 2022 3% in plaats van 6% registratierechten. Wie een grondige energetische renovatie aangaat betaalt 1%. Enkel kopers die één woning of hun tweede woning/bouwgrond binnen de twee jaar verkopen kunnen van dit tarief genieten. Dit wordt nu opgetrokken naar binnen de drie jaar.

“We moeten rekening houden met de vertraagde leveringen van veel bouwmaterialen. Hierdoor is het voor veel mensen een stuk moeilijker om hun renovatie binnen de twee jaar af te hebben. Om kopers die willen renoveren te ondersteunen wordt deze termijn van twee jaar nu verlengd naar drie jaar.” Dit gebeurt automatisch voor de termijnen van twee jaar die al opgestart zijn, kopers moeten hier zelf niets voor doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.