Vlaams Parlement

Belga: Budget sociale leningen op

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) benadrukt dat mensen die een huis willen kopen met een sociale lening, niet hoeven te wachten tot volgend jaar. “Wie een sociale lening wil en aan de voorwaarden voldoet, kan nog altijd een toezegging krijgen van het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. De betaling volgt dan in januari. Geen nood dus voor wie vandaag zijn droomwoning vindt”, zegt de minister. Van Volcem(Open Vld) hekelt het gebrek aan vooruitziendheid van de minister.


Wie bij de bank geen betaalbare lening kan afsluiten, kan terecht bij het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) voor een sociale lening. Zij kunnen tot honderd procent van de waarde van de woning uitlenen tegen een lage rente, zodat ook mensen die geen grote spaarboek hebben toch kunnen lenen om hun eigen woning te kopen. Ongeveer tachtig procent van de Vlamingen komt in aanmerking voor een sociale lening – alleen de twintig procent hoogste inkomens kunnen geen beroep doen op het stelsel.
Hoewel Van den Bossche het budget dit jaar nog eens met 77 miljoen euro heeft opgetrokken, is de vraag naar sociale leningen dit jaar dermate gestegen dat de budgetten vroeger dan normaal uitgeput zijn. Daarom heeft de Vlaamse regering tijdens de begrotingsopmaak voor 2014 de nodige middelen voorzien om het VWF en de VMSW toe te laten om volgend jaar voor 100 miljoen euro extra aan sociale leningen uit te reiken.
Oppositiepartij Open Vld heeft vragen bij de gang van zaken. “Hoe komt het toch dat bij de budgetcontrole enkele maanden geleden dit probleem niet is opgelost? Heeft de minister het toen niet zien aankomen? Of kreeg ze van de coalitiepartners geen verhoging van haar budget?”, vraagt Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem zich af.
Bron: Belga