Leegstaand monument krijgt herbestemming

23 sep

Het  beschermd monument genaamd ‘Hof de Gros’, in de  Sint-Jakobsstraat 68 in hartje Brugge,  is momenteel leegstaand. Het monument, een herenwoning gebouwd in 1764, krijgt een nieuwe bestemming.

“Het pand stond jaren leeg. Als schepen van monumentenzorg is het goed dat het monument een invulling krijgt. Velen waren geïnteresseerd maar uiteindelijk bleef het leeg staan. De vraagprijs was twee jaar geleden nog 2.5 miljoen euro. Een uniek pand met een uitzonderlijke ligging”, aldus schepen Van Volcem “ Wonen in de binnenstad is een stap dichterbij. Wonen in een monument is altijd beetje monumentaal wonen. De hoge plafonds en mooie ramen doen je verdwalen naar vroegere tijden. Velen voelen zich dan een beetje hertogin of prins in onze prachtige binnenstad.”

De voormalige functie was kantoorfunctie. Vandaag wordt een vergunning verleend voor het herindelen en herbestemmen van dit pand. De bestaande inkompartij, inkom en trappenhal blijven behouden. Van hieruit worden de verschillende privatieven ontsloten. Grenzend aan deze gemene delen en centraal in het gebouw wordt een nieuwe lift voorzien met stopplaatsen op gelijkvloerse, eerste en tweede verdieping.

De waardevolle salons aan de straatzijde zullen samen met een groot deel van de hal bestemd worden tot één kantoorruimte. Een deel van de kelderverdieping zal worden toegewezen aan deze kantoorruimte (archief), de bestaande toegang naar de kelderverdieping blijft behouden. De dubbele deur ter hoogrte van de vroegere koetsendoorrit aan de oostzijde van het gebouw wordt verplaatst vooruit in de hal. De gevelopening wordt een gesloten, brandwerende wand.

De gelijkvloerse ruimte aan de achterzijde wordt ingericht als appartement. Een deel van de achterliggende binnentuin wordt toegewezen aan dit appartement.

Het achtergelegen poortgebouw wordt ingericht als een afzonderlijke woning met private toegang vanaf de bestaande parkeerplaats, ook hier wordt een deel van de bestaande binnentuin aan toegewezen.

Rechts van de doorrit wortdt een studio ingericht, deels in bestaande ruimte, deels in het nieuw op te trekken gelijkvloers volume.

De bestaande parking wordt gerenoveerd en heringedeeld, zodat voldaan wordt aan het aantal parkeerplaatsen (15) en fiestplaatsen (15). De bestaande hoogstammige bomen en begroeiing ter hoogte en tegen de mandelige muren blijven behouden.

Op eerste en tweede verdieping worden in het hoofdgebouw telkens drie appartementen voorzien. Bij de appartementen grenzend aan de achtergevels worden inpandige terrassen voorzien.