Brugge Zeebrugge

Sanering Carcoke zal bijna 70 miljoen kosten

De sanering van de gewezen site van Carcoke in de achterhaven van Zeebrugge zal zeker tien miljoen euro méér kosten dan tot nu toe geraamd. Dat heeft Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem.

De cokesfabriek van Carcoke moest eind jaren negentig de deuren sluiten omdat het niet meer kon voldoen aan de Vlarem-wetgeving. Ruim 100 mensen verloren hun baan. In 2005 startte de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) met de sloop van de gebouwen, in 2007 met de sanering van de grond.

Obussen en torpedo
“De kostprijs werd aanvankelijk begroot op 47,19 miljoen euro, te verhogen met 10 miljoen euro voor de sloop van de gebouwen”, zo antwoordt de minister. “Er is in die raming nog geen rekening gehouden met een dumpplaats van 50 obussen en één torpedo, een asbeststort en een oud industrieel stort die ondergronds werden ontdekt. Toch hoopt OVAM ook dit binnen het budget van ruim 47 miljoen euro te kunnen afwerken”.

Teer
“Maar recent werden er ook dumpplaatsen van teer gevonden, vier meter diep onder dik beton, wellicht afkomstig van een vroegere installatie. Die opruiming zal minstens tien miljoen euro extra kosten. De totale kostprijs voor dit project loopt daarbij op tot bijna 70 miljoen euro. De gronden zullen tegen maart 2012 vrij zijn voor gebruik”, zegt de minister nog.

Bron: Belga, HLN.BE en eigen