Brugge Brugse binnenstad

Lelijkste eendje van Brugge verdwijnt

Katelijnestraat 7 werd in de jaren 1960 vergund als meergezinswoninig met op de begane grond winkel, doch sindsdien – met uitzondering van de winkel – werd het volledig gebruikt als kantoor voor de registratie. Sinds een aantal maanden staan de verdiepingen leeg.

“In de plaats komen er twee kwalitatieve gebouwen die lager zijn dan het bestaande lelijke gebouw, zegt Schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem. “Ik vind dat Unesco niet mag immobiliseren. Wat fout is en lelijk moet nog kunnen verdwijnen. Wat in de plaats komt is een verbetering. Nieuwe kwalitatieve wooneenheden in de binnenstad.”

“Een nieuw project is dus welgekomen”, aldus de Schepen. “Leegstaande panden kunnen winkelstraten enorm ontsieren”.

Het bestaande pand bestaat uit vier bouwlagen en een gemansardeerd plat dak, dit wordt gesloopt. In het nieuwe pand zullen de gevels visueel opgesplitst worden in twee delen, van opnieuw vier bouwlagen met hellend dak. Het dak bestaat uit twee achter elkaar liggende langsdaken verbonden door een dwarsdak waarin nog een volledige bouwlaag zit. Aan de straatzijde komen inpandige terrassen bij de appartementen en aan de achterzijde, uitgevend op de beschermde godshuisjes, zijn uitpandige terrassen voorzien.

De appartementen zijn toegankelijk via een gemeenschappelijke inkom in de Katelijnestraat. De rechtse handelszaak heeft een inspringende winkelpui waarin ook de toegansdeur voor de appartmenten verwerkt zit.