Brugge

400 extra groene stoelen verspreid over 19 locaties

Vandaag, woensdag 25 mei 2022, wordt de tweede lichting groene stoelen uitgezet in Brugge. Er staan zo, net voor een mooi verlengd weekend, 700 stoeltjes verspreid over 25 locaties. Genieten maar!

Destijds kwam ik op het idee om dit verplaatsbaar stadsmeubilair ook in onze stad een plaats te geven. De inspiratie haalde ik bij steden als New York en Parijs. Met de talrijke groene stoelen geven we de historische stad een hippe toets. Mensen krijgen hierdoor de kans om te genieten op het openbaar domein en een praatje te slaan.

Evolutie

In 2019 verschenen de groene stoelen voor het eerst in het Brugse straatbeeld. Na een positieve evaluatie werden in 2020 twee extra locaties toegevoegd: Koude Keuken en park ter Poele.
In 2021 plaatste Stad Brugge 515 groene stoelen op 18 locaties.
Dit jaar komen er 700 stoelen op 25 locaties. Er zijn 300 stoelen bijbesteld dus hebben we nu 100 stoelen in reserve.

De plaatsing van de stoelen gebeurt steeds in fasen. De eerste reeks stoelen werd al op 1 april dit jaar uitgezet in het Astridpark, het Minnewaterpark, het Koning Albert I-park, de Burg, langs de Vesten en in het Graaf Visartpark.

Op 25 mei gaat de tweede fase van de plaatsing in. Dan staan alle stoelen opgesteld. We zijn klaar voor de zomer. Zowel jonge mensen als oude mensen, inwoners als bezoekers, genieten ervan.

Locaties

De extra groene stoelen worden verdeeld over 19 locaties

Vandaag kunnen we na overleg met het Grootseminarie groene stoelen plaatsen in de tuin aan de kant van Potterierei, zodat mensen van deze groene oase in de binnenstad kunnen genieten (van 8.00 tot 20.00 uur op weekdagen en van 8.00 tot 12.30 uur op zaterdag).

Vorig jaar maakten we ook het park aan Woonzorgcentrum Potterie toegankelijk en werd het een buurtpark. Brugge is hiermee dus twee extra zones aan de Potterierei rijker om van het groen te genieten. We doen een oproep aan eigenaars van alle kloostertuinen om te experimenteren met het openzetten van de mooie tuinen.

Het O.L.V. Ziekenhuis, langs de Koning Albert I laan, heeft ook een prachtige groene omgeving. Dankzij de Passantenbrug, de fietserstunnel onder de spoorweg en het fietspad over de site ontsloot Brugge de voorbije jaren het domein voor heel wat fietsers en wandelaars. Het domein biedt een troostplek, een ruimte waar plaats zal zijn voor verlies en troost, open maar toch beschut.
Deze plek vraagt om zitgelegenheid, daarom hebben wij al stoelen voorzien zodat mensen nu al kunnen samen zitten of apart. We willen meehelpen om Bruggelingen met mekaar te verbinden in hun verdriet, dit is het opzet van ‘Compassionate Brugge.

Divers aanbod

Er is opnieuw een divers aanbod aan groene stoelen. Er zijn stoelen met of zonder armleuning, eenzitlounges en tweezitlounges. Deze stoelen zijn echt een symbool geworden van Brugse stadsvernieuwing op het openbaar domein.

Onze historische stad wordt op die manier in een hip jasje gestoken, een realisatie waar ik enorm trots op ben.

Meer info vind je hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.