Brugge

Beter jaar voor Natuurcentrum Beisbroek dan voor Corona

BRUGGE – Corona heeft niet alles slechter gemaakt, zo scoorde het Natuurcentrum in Brugge beter dan voor coronatijden. “Corona heeft ons allemaal naar buiten doen trekken en de natuur meer leren appreciëren. In 2020 zien we een absolute terugval van onze bezoekers, maar in 2021 mochten we op meer bezoekers en geïnteresseerden rekenen dan in 2019, maar liefst 13.000 mensen konden we bereiken. Daar ben ik samen met het team van Openbaar Domein en het natuurcentrum trots op”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem.

2021 was met de vele en vaak wijzigende Corona beperkingen zeker geen evident jaar voor de uitbating van de werking in het Natuurcentrum. “Het was een onzeker jaar waarin er erg veel flexibiliteit van de collega’s werd gevraagd, maar toch konden we in deze niet zo evidente tijden in het Natuurcentrum 13.468 mensen bereikt. Een sterke verdienste van het team”, aldus Van Volcem.

De maanden februari, april en augustus waren de topmaanden voor het natuurcentrum. “Dan mochten we iedere keer om en bij de 1.000 bezoekers optekenen”, klinkt het bij de schepen, “Bij de activiteiten zijn vooral de fruitplukken een grote publiekstrekker. Ook de bossnoeptocht naar aanleiding van de week van het bos wist 136 mensen naar de natuur te trekken.” Ook de Kruidentuin Tudor weet met haar Eco-tuindagen heel wat mensen op de been te krijgen: 292 bezoekers.

Bezoekersaantallen
Individuele bezoekers (expo)7732
  
Activiteiten Natuurcentrum2204
  
Activiteiten Kruidentuin351
  
Groepen2553
  
Groepen (zee-aanbod)519
  
Cursussen109
  
TOTAAL13468

“Daarnaast bieden we modules aan aan scholen. Zo konden we 2.553 leerlingen bereiken met onze kant-en-klare-leerpakketten”, aldus Van Volcem. De modules die scholen het meest kon overtuigen waren: Op stap met de gids; Insectenhotel en Kom bossen!. “12 klassengroepen kozen om met één van onze natuurgidsen op stap te gaan. Een gids neemt hen mee op stap en vertelt alles over een vooraf bepaald thema. Op die manier wordt op een speelse en interactieve manier heel wat natuurkennis overgebracht”, zegt de schepen, “ook het insectenhotel is een uitzonderlijke belevenis. Natuureducatie, respect en appreciatie voor natuur kan je leren.. hoe vroeger hoe beter. In het natuurcentrum zetten we daar op in: door te informeren, sensibiliseren we ook.”

Algemeen gezien kan het natuurcentrum terug kijken op een geslaagd jaar. “Beter scoren in deze omstandigheden dan in het précoronajaar 2019. Iets waar we met het ganse team ‘preus’ op zijn, voor 2022 mikken we alvast op nog beter”, sluit de schepen af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.