Brugge

Opnieuw bladkorven in de Brugge, maar dubbel zoveel!

Brugge – De herfst is in het land: de bladeren krijgen nieuwe kleuren en vallen van de bomen. Natuurlijk betekent dit ook dat veel bladeren op de grond liggen. In 2021 werd een proefproject opgestart: we plaatsten 159 bladkorven op het Brugs openbaar domein. De inwoners konden zelf bladeren van op de stoep of van op het openbaar domein in de bladkorf deponeren. Dit maakte de ophaalronde voor de stadsdiensten een stuk efficiënter. De Brugse inwoners waren lovend over dit initiatief, er kwamen veel aanvragen om extra bladkorven. Om aan deze aanvragen tegemoet te komen, plaatsen we dit jaar 400 bladkorven in de Brugse straten!

400 bladkorven in de Brugse straten

Heel wat bladeren vallen van de bomen tijdens de herfst, deze vormen een bladerentapijt op het Brugse openbare domein. Door daar bladkorven te plaatsen, kunnen inwoners de bladeren van op hun stoep in zo’n uniforme bladkorf deponeren. Zo moeten zij zelf geen bladkorf aan te kopen en te legen. Op die manier verlopen ook de bladrondes van de stadsdiensten vlotter. Een win-winsituatie voor zowel de inwoners als de stadsdiensten. Het Brugse openbaar domein wordt zo ook niet bezaaid met verschillende soorten bladkorven en groenzakken.

Bladkorven: veel voordelen

De Dienst Openbaar Domein ontwikkelde de bladkorven, deze bestaan uit twee inklapbare panelen, die aan elkaar gekoppeld zijn. Ook een blad met instructies hangt aan iedere bladkorf. De vaste locatie en het uniforme karakter van de bladkorven maken het ruimen van de bladeren een stuk efficiënter. Op locaties waar extra veel bladeren vallen, worden de bladkorven in een U-vorm gezet: de buurtbewoners kunnen zo rechtstreeks met hun kruiwagen in de bladkorf rijden.

Een bladkorf biedt heel wat voordelen. Allereerst waaien de bladeren die de inwoners op het voetpad verzamelen niet meer weg: ze zitten nu vast in een korf. Van de bladkorven kan de volledige straat gebruik maken: inwoners hoeven nu zelf geen bladkorf of groenzak meer aan te kopen of deze te legen. Met deze bladkorven zorgen we voor een proper en net openbaar domein.

Proefproject met 159 bladkorven in 2021

Vorig jaar werd een proefproject opgezet: de Dienst Openbaar Domein zette voor het eerst zelf bladkorven uit op verscheidene plaatsen in de stad. Burgers deden dit vroeger zelf, maar hierdoor stonden de Brugse straten vol met verschillende types bladkorven. Ook stonden op sommige plaatsen waar het echt nodig was, geen bladkorven. Het initiatief om bladkorven te plaatsen door de stadsdiensten, sloeg dan ook echt aan bij de Brugse inwoners. Hierdoor besloten we het project dit jaar opnieuw te lanceren, met meer bladkorven. In plaats dan 159 bladkorven zoals vorig jaar, plaatsen we er nu 400: meer dan het dubbel!

Ook de opruimronde wordt anders: in 2021 namen de stadsdiensten de bladkorven mee in de opkuisronde van de straat. Dit jaar komt er aansluitend een extra ronde, omdat de bladkorven bij de opkuisronde steeds al overvol zaten.

Locaties

We kregen heel wat aanvragen van inwoners over een mogelijke uitbreiding van de bladkorven. We besloten om hierdoor extra bladkorven te voorzien. Vorig jaar hebben we vooral gefocust op de straten waar veel bomen staan. Dit jaar doen we dit opnieuw, maar worden ook de aanvragen van de Brugse bewoners meegenomen in onze beslissing. De bladkorven worden vanaf 17 oktober geplaatst.

brugse straten opnieuw bladkorven dubbel zoveel openbaar domein mercedes van volcem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.