Brugge

Brugge stapt mee in het ‘Onbeperkt Buiten XL’ project

BRUGGE – Stad Brugge zal meewerken aan het project van GoodPlanet Belgium. De organisatie wil uitstappen in parken en natuur mogelijk maken voor iedereen. “Toegankelijkheid ook voor mensen met een beperking is een belangrijk aspect in het openbaar domein”, aldus Schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem. Zij is alvast heel verheugd met dit constructief project.

GoodPlanet Belgium wil de toegankelijkheid van de vele park- en groengebieden, die Vlaanderen rijk is, verhogen. Ze organiseren in Vlaanderen 15 belevingsuitstappen waar personen met een beperking of minder mobiele bezoekers het park- of groengebied kunnen betreden en eventuele moeilijkheden of verbeteringen kunnen aangeven. “Op basis van de input van deze personen creëert GoodPlanet Belgium middelen ter ondersteuning”, aldus de schepen. “Zo creëren ze een checklist die gebruikt kan worden om organisaties voor groepen met een beperking te betrekken in het beleid rond inclusie en toegankelijkheid. Vervolgens richten ze ook een Inspiratiebox op waar ze trachten ideeën en bestaande good practices te bundelen. Ten slotte biedt de organisatie ook ondersteuning op het vlak van communicatie. Op deze manier tracht GoodPlanet Belgium het beleid op een positieve manier te veranderen. Ze worden hierin gesteund door Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Cera”, zegt Van Volcem “aan zo’n initiatieven moeten we gewoon meewerken”.

Schepen Van Volcem staat positief tegenover het project: “Het Onbeperkt Buiten XL project biedt ons constructieve feedback en instrumenten om de toegankelijkheid van onze park- en groengebieden te verbeteren”.
Concreet wordt er één van de 15 belevingsonderzoeken georganiseerd in Brugge, namelijk in het Graaf Visartpark. Voor dit project een goede keuze, omdat het een veelzijdig park is met speel-, zit- en wandelruimte. Daarnaast zal de stad good practices afleveren voor de Inspiratiebox van GoodPlanet Belgium. Het Astridpark en Graaf Visartpark kunnen hiervoor zeker als goede voorbeelden dienen.

Het verhogen van de toegankelijkheid zal ook gepaard gaan met communicatie over deze aanpassingen. “Het is een realiteit dat mensen met een beperking veel meer hun uitstapjes moeten plannen. Door goed te communiceren over de toegankelijkheid hopen we het bezoek voor hen makkelijker te maken en nieuwe bezoekers aan te trekken” meent schepen Van Volcem.

“De kracht van dit project bestaat er in dat het samen met mensen met een beperking vorm krijgt. Niet alleen voor hen, maar ook samen met hen. Enkele mensen van de Nieuwe Notelaar–Ons Huis maken hier graag tijd voor vrij. Ook de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap werkt hier aan mee”, klinkt het bij schepen van Welzijn, Pieter Marechal.

Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht. In 2022 kunnen we vanuit Stad Brugge hiermee verder aan de slag en samen ook andere parken onder de loep nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.