Brugge

De 300ste gevelplant

BRUGGE – De 300ste gevelplant is geplant in Brugge. “En daar mogen we fier op zijn. Gevelplanten, geveltuintjes, bomen maar ook de straattuinen die we stimuleren met de stad Brugge, maken de straat mooier, levendiger en groener. De groene perforatie van onze stad blijft een prioriteit”, aldus schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem. Al 372 gevelplanten werden aangevraagd sinds de start van het initiatief. De Langestraat met 22 gevelplanten telt de meest kleurrijke gevels.

Verkoeling, fijn stof dat uit de lucht gefilterd wordt, regenwater wordt langer vastgehouden, geluid wordt gedempt en het is ook goed voor de vogels, vlinders en bijen. “Zijn er nog meer redenen nodig om je gevelplant aan te vragen? Daarbovenop fleurt de plant ook nog eens je gevel op! 321 gevelplanten werden zo al positief geadviseerd door ons dienst Openbaar Domein. Dat zijn er al heel wat, maar het kunnen er meer zijn. De 300Ste mag dus wel gevierd worden en tegelijkertijd zetten we onze oproep nog eens kracht bij voor meer gevelplanten”, zeg Van Volcem, “De driehonderste is toevallig bij mezelf. Ik koos voor een groot vak aan de achterkant van mijn woning in de Twijnstraat.  Vooraan ging niet omdat er een kelder zit onder de stoep. Walk your talk”, zeg ik dan. 

Een gevelplant aanvragen houdt natuurlijk ook in dat er voldoende plaats moet zijn op het voetpad. “Er moet ook rekening gehouden worden met de buren en een vrije doorgang van 1 meter. De bedoeling is dat de bewoners zelf de gevelplant aanplanten, onderhouden en eventueel ook klimhulp bieden”, legt de schepen uit,

“De aanvraag kan je doen bij het stadsbestuur. Wij komen het plantvak maken. Daarna kun je er je gevelplant in zetten.” De plantvakken worden gemaakt in februari en oktober, telkens net voor het plantseizoen. Velen planten een blauwe regen of een jasmijn.  Je krijgt ook uitleg over welke plant goed zou groeien.  Zo maken we gezellige straten”, stelt Van Volcem, “Grijs wordt groen, statische gevels worden levendig.” 

“Wist je trouwens dat de mooie blauwe regen in de Peerdenstraat aan de B&B Eleven de meest getrokken foto is in Brugge volgens google.  We zien ook dat de bloemen aan de bruggen vaak op de foto’s staan.  Daarom lanceren we ook #BRUGESINBLOOM”, aldus Van Volcem.

Koploper is de Langestraat

“In de Langestraat zijn er ondertussen al 22 gevelplanten. Het werkt ook aanstekelijk in de andere straatjes errond”, stelt Van Volcem, “Zo is ook de Ganzenstraat een groen straatje geworden.  Er zijn nog straten zoals de Dweerstraat, Ezelstraat of Sint-Amandstraat en andere pittoreske straatjes die ik graag zou willen aanmoedigen. Ook de winkelstraten zoals Geldmuntstraat en Noordzandstraat en Smedenstraat zouden nog een tandje bij kunnen steken met pot op de stoep of door een gevelplant aan te vragen.  Niet alleen inwoners maar ook handelszaken en restaurants kunnen ze aanvragen.  Hoe meer groen, hoe gezelliger een straat en plein en hoe langer mensen er vertoeven. Brugge kan niet groen genoeg. In ’t centrum voorlopig zijn de meeste gevelplanten te vinden.” Er is nog een lange weg te gaan volgens de schepen, want Brugge is als historische stad heel grijs.  Tijd voor tegelwippen en kasseiwippen dus volgens haar: “Graag allemaal eentje aanvragen zodat geraken we volgend jaar aan 500.  Ik ben er zeker van dat veel jonge gezinnen en veel mensen de stad groener willen en het gaat vlugger als iedereen een boom plant of een gevelplant”, stelt Van Volcem.

In de deelgemeenten en dan vooral de noordelijke zijn er iets minder aanvragen maar daar hebben de mensen dikwijls ook een voortuin. 

53 STRAATTUINEN

De stad kan echter ook tevreden kijken naar het peter-en meterschap van 53 straattuinen. “Het initiatief bestaat eruit dat mensen meter of peter kunnen worden van een perkje of plantvak waar ze zelf graag in werken dat deel uitmaakt van het openbaar domein. Zo worden onze inwoners betrokken bij het onderhouden van groenzones in de stad, maar tegelijkertijd helpen ze mee hun eigen straatbeeld bepalen en krijgen ze inspraak over dat plantvak of perkje. Daarbij kan dat onderhoud samen met buren gebeuren en wordt het een sociale ontmoeting”, zegt Van Volcem.

Soms gaat het om alleen onderhoud, bij andere gevallen kunnen mensen samen met de stadsdienst de invulling ervan bepalen. “De aanvraag kunnen Bruggelingen (al hoeft Brugge niet hun hoofdverblijfplaats te zijn) doen online. De stad stuurt dan een bevestiging en de dienst plaatst een bordje dat de buurt het perkje of plantvak zelf onderhoudt”, stelt Van Volcem af, “De straattuinen zijn het meest aantrekkelijk in deelgemeente Sint-Andries. Daar zijn er maar liefst 15 meters en peters die hun stukje groenzone verzorgen.”

POT OP DE STOEP

Sedert huidige legislatuur kan je ook een pot op de stoep zetten als er een vrije doorgang blijft van 1 meter.  “Zo zet je letterlijk de voorbijganger in het groen of in de bloemen.  Vroeger was daar een vergunning voor nodig, nu niet meer. Dus doen”, sluit de schepen af.

Een straattuin aanvragen kan via: https://www.brugge.be/straattuinen

Een gevelplant aanvragen kan via: https://www.brugge.be/gevelplant

OVERZICHT GEVELPLANTEN

CENTRUM

Eerste aanplant gevelplant: 23/02/2019.

Aantal gevelplanten:

2019: 84

2020: 75

2021: 98

TOTAAL sinds begin initiatief: 257

NOORD

Eerste aanplant gevelplant: 23/07/2019

Aantal gevelplanten:

2019: 1

2020: 11

2021: 6

TOTAAL sinds begin initiatief: 18

OOST

Eerste aanplant gevelplant: 12/05/2019

Aantal gevelplanten:

2019: 00

2020: 51

2021: 17

TOTAAL sinds begin initiatief: 68

Assebroek: 28

Sint-Kruis: 45

WEST

Eerste aanplant gevelplant: 30/07/2019

Aantal gevelplanten

2019: 3

2020: 16

2021: 10

TOTAAL sinds begin initiatief: 29

Sint-Michiels: 6

Sint-Andries: 23

TOTAAL AANTAL GEVELPLANTEN:

Centrum: 257

Noord: 18

Oost: 68

West: 29

Alles samen: 372 gevelplanten

OVERZICHT STRAATTUINEN

Centrum: 23

Noord: 13

Oost: 13 (Assebroek: 8 – Sint-Kruis: 5)

West: 27 (Sint-Andries: 15 – Sint-Michiels: 12)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.