Brugge

De Lijn start zoektocht naar elektrische bussen

BRUGGE – In het Vlaams Regeerakkoord staat geschreven dat de Vlaamse Regering tegen 2025 de stadskernen emissievrij wil bedienen. Vorige week kondigde minister Lydia Peeters een ontwikkeling aan in de verdere uitrol van onze Vlaamse laadinfrastructuur. Nu zet De Lijn procedures in gang om honderden elektrische bussen aan te kopen. De eerste daarvan worden in de zomer van 2023 in de Brugse binnenstad verwacht.

Brugge zal dus dienen als pilootproject. De historische binnenstad met haar smalle pittoreske straten is immers een echte ‘street canyon’. Vandaar dat compacte en elektrische voertuigen ideaal zouden zijn voor een leefbare binnenstad. Als schepen in Brugge zie ik dit uiteraard als een stap in de goede richting. In het Vlaams Parlement ijver ik al langer om deze zoektocht aan te vatten. De ambitie om tegen 2025 de stadskernen emissievrij te bedienen, mag niet uit het oog verloren worden. Dat de openbaarvervoersmaatschappij nu op zoek gaat naar kandidaat-verkopers, is dus een goede zaak.  

Implementatie

Zoals in het persbericht te lezen was, zal tegen de zomer van 2023 in Brugge de eerste compacte, elektrische bus in gebruik genomen worden. Deze “midi-bussen” zullen 8 meter lang zijn en plaats bieden aan een 50-tal reizigers. Later zullen ook andere bustypes in beeld komen ter vergroening van de busvloot. Dit zal gefaseerd gebeuren omdat ook de stelplaatsen omgebouwd moeten worden.

Naast de vergroening van de busvloot willen wij ook afstappen van het huidige stermodel waarbij al onze bussen de stad doorkruisen. In de plaats stellen we een model voor, waar twee centrumlijnen de aanvoer naar de binnenstad verzorgen alsook de verbinding met stads- en streeklijnen aan het station en ‘t Zand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.