Brugge

Efficiënter parkeerbeleid in de steden

BRUSSEL – De combinatie van een laad- en loszone met een ‘shop & go’-parkeerplaats in de steden kan als men dat wil. Lang was er discussie over, maar de minister stelt nu dat het kan. Een ministerieel besluit uit 1976 laat het niet toe om bepaalde types verkeersborden te combineren, maar dit werd nu verduidelijkt.  

In veel steden en gemeenten heeft men de laatste jaren ingezet op het uitwerken van een parkeerbeleid dat het onderscheid maakt tussen kortparkeren, langparkeren en laden en lossen. Zo zijn er op veel plaatsen ‘shop & go’-parkeerplaatsen ingevoerd. Volgens de bestaande regelgeving is het evenwel niet mogelijk om een laad-en loszone te combineren met een kortparkeerplaats. Het zou bijvoorbeeld perfect logisch zijn om dezelfde plaats in de voormiddag voor te behouden voor leveringen (door middel van het bord E1) en in de namiddag voor kortparkeren (met het bord E9a of E9b).

Hieronder een link naar een overzicht van alle types verkeersborden:
https://www.verkeersbord.be/officieel/verkeersborden-overzicht/

Omdat de wetgeving hierover geen duidelijkheid kon scheppen. Stelde ik zelf de vraag aan de minister. Zo valt te lezen in het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 dat het verboden is op dezelfde plaats van elkaar verschillende verkeersborden van het type E1 tot E9h te plaatsen. De combinatie van de borden E1 en E9a of E9b, met telkens een onderbord dat tijdsbeperking aanduidt, is bijgevolg niet toegelaten.

Naar aanleiding van mijn vraag in het Vlaams Parlement heeft de minister dit nu verduidelijkt. Onderstaande borden bieden de mogelijkheid om uitsluitend tussen bepaalde tijdstippen te kortparkeren. De rest van de tijd zal de parkeerzone als laad- en loszone gelden. 

Parkeerbeleid steden
Parkeerbeleid steden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.