Brugse binnenstad

42 studentenkamers vergund in de Spanjaardstraat

Het schepencollege van Brugge heeft vandaag het licht op groen gezet voor de inrichting van 42 studentenkamers in de de Spanjaardstraat 3-5 in de binnenstad van Brugge. De bijkomende studentenkamers komen in een gebouw tegenover de provinciale bibliotheek, in  het achtergebouw van de bank BNP/Paribas.
De vergunning wordt verleend aan VHH Construct uit Brugge voor de inrichting van 42 studentenkamers voor één of twee personen. Er is ook voorzien in een conciergewoning, een ruime fietsenberging en een garage met drie parkeerplaatsen. Het project geniet van een uitstekende ligging. In hartje Brugge en op een boogscheut van de hogeschool Howest in de Sint-Jorisstraat.
Een deel van het kantoorgebouw wordt afgesplitst. Dat deel wordt verbouwd tot 42 studentenkamers voor 1 of 2 studenten (goed voor 46 studenten). Op de gelijkvloerse verdieping is ook een ruime fietsenberging voorzien, een garage met drie parkeerplaatsen en in huisnummer 3 een appartement voor de conciërge. In Brugge is, gezien de uitbreiding van de Hogescholen, nood aan bijkomende, betaalbare studentenkamers. In dat kader werden al verschillende maatregelen genomen, waaronder onder meer het versoepelen van de regelgeving voor studentenkamers en het uitbreiden van de premie wonen boven winkels naar studentenkamers. De Stad blijft, samen met de Hogescholen en mogelijke privépartners, op zoek naar naar mogelijke locaties voor de inrichting van studentenkamers.
“Het aantal jongeren dat aan de hogescholen in Brugge studeert, neemt fors toe. Dat is onder meer het gevolg van de bouw van de nieuwe campus van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende en het opstarten van nieuwe exclusieve studierichtingen. De stad moet daarop inspelen en daarom worden vooral de jongste twee jaar tal van projecten voor de bouw en inrichting van nieuwe studentenkamers goedgekeurd,” zegt schepen van urabnisatie, Mercedes Van Volcem (Open Vld) “Om die reden hebben we ook de reglementering voor de inrichting van studentenkamers verspoepelt. Huizen met studentenkamers worden niet meer aanzien als een meergezinswoning. Ook studentenkamers boven een handelszaak worden niet meer aanzien worden als een opsplitsing. Met deze laatste maatregel combineren we de strijd tegen de leegstand boven winkels met de nood aan meer studentenkamers”, besluit schepen Van Volcem .
Een folder is terbeschikking.
De laatste drie jaar werden 487 studentenkamers vergund.  Niet allen zijn al gebouwd of huurklaar.