Brugge

Gans het jaar door terrassen!

De helft van de terrasuitbaters wil hun terras het hele jaar door openhouden’, zegt Chris Janssens voorzitter van Ho.Re.Ca Brugge. Hij liet 150 uitbaters een vragenlijst invullen. Mercedes Van Volcem(Open Vld) is al geruime tijd voorstander van vaste terrassen gans het jaar door. “De eigenaars van een horecazaak moeten zelf kunnen beslissen of ze hun terrassen laten staan. Het is absurd dat ze in de winter weg moeten. Het blijven staan van de terrassen heeft niets met monumentenzorg te maken. In Rome en Firenze blijven de terrassen wel staan. Uit de studie van Ho.Re.Ca Brugge blijkt dat dit tot 75 jobs extra oplevert. Het stadsbestuur moet tewerkstelling stimuleren in plaats van te boycotten.” aldus de Open Vld-politica.

De terrasuitbaters zijn zelf bereid om te investeren en zo hun terras aantrekkelijker en comfortabeler te maken, zoals met het aanleggen van een vloer en het plaatsen van terrasverwarming. Dat blijkt uit het terrasrapport, dat Horeca Vlaanderen heeft laten opstellen door studenten van Howest en VHSI. Van maart tot mei hebben zij dit onderzoek gevoerd bij liefst 150 terrashouders in de Brugse binnenstad.

Landuyt sluit de ogen

Burgemeester Renaat Landuyt (Sp.a) is niet van plan om wijzigingen aan te brengen aan het terrasreglement.  “Landuyt maakt goede winterterrassen onmogelijk met zijn terrassenbeleid.” aldus Van Volcem. “De Brugse horeca-uitbaters mogen vanaf volgende winter tijdens de openingsuren tafels en stoelen voor hun deuren plaatsen, maar vaste constructies die ‘s nachts blijven staan kunnen niet. Dit is geen oplossing. Men heeft bovendien elke dag enkele uren werk om alles klaar te zetten. In de winter zijn vaste terrassen met voorziene verwarming noodzakelijk. Dit kan Brugge als stad ook aantrekkelijker maken.”

‘De helft van de terrasuitbaters wil hun terras het hele jaar door openhouden’, zegt Chris Janssens voorzitter van Ho.Re.Ca Brugge. Hij liet 150 uitbaters een vragenlijst invullen. Mercedes Van Volcem(Open Vld) is al geruime tijd voorstander van vaste terrassen gans het jaar door. “De eigenaars van een horecazaak moeten zelf kunnen beslissen of ze hun terrassen laten staan. Het is absurd dat ze in de winter weg moeten. Het blijven staan van de terrassen heeft niets met monumentenzorg te maken. In Rome en Firenze blijven de terrassen wel staan. Uit de studie van Ho.Re.Ca Brugge blijkt dat dit tot 75 jobs extra oplevert. Het stadsbestuur moet tewerkstelling stimuleren in plaats van te boycotten.” aldus de Open Vld-politica.

Tewerkstelling

Uit het onderzoek blijkt ook dat een uitbreiding van het terrasreglement de tewerkstelling in en vooral de omzet van de horecazaken gevoelig kan doen stijgen. Als de terrassen heel het jaar door blijven staan, dan zorgen de vaste terrassen voor liefst 45 procent meer opbrengst, bij de losse terrassen gaat het om 26 procent. In totaal zou er een equivalent van 75 full-timejobs gecreëerd worden.” aldus de voorzitter van Ho.Re.Ca Brugge.