Brugge

Geldmuntstraat moet veiliger

“De Geldmuntstraat moet worden aangepakt en veiliger worden aangelegd.  De baan is te smal als je ziet dat de bussen bijna de hele breedte innemen in deze belangrijke winkelstraat.  Bovendien zijn er ook twee scholen (Jozefienen) in deze straat gelegen.  De straat is zeer onveilig voor fietsers, vooral voor jonge fietsers.”  reageert Mercedes Van Volcem die wil dat het stadsbestuur dit aanpakt.

“Zelf fiets ik meer en meer en het is mijn dochter van twaalf (Maxime) die me erop wees hoe gevaarlijk deze straat is. Ik vond het als voetganger ook al niet veilig, want het voetpad ter hoogte van bvb de Blokker is er zeer smal. Als je net van het voetpad zou gaan, is de kan groot dat een grote bus je raakt. Er rijdt immers om de twee minuten een bus door de centrumstraten en de verminderde leefbaarheid voor de stad is dan ook geen goede zaak.”

De voetpaden in deze straat moeten verbreden en een fietspad moet worden aangelegd zoals in de Ezelstraat vindt Van Volcem! Nu zijn er ongeveer vijftien parkeerplaatsen in de Geldmuntstraat. Het zou beter zijn enkel op de breedste stukken laad en loszones te voorzien, de voetpaden te verbreden en een fietspad te voorzien met aanleg van bloemen en groen. Nu is de straat een en al beton met grote bussen. Laad en lossen zou ook makkelijk kunnen op het Muntplein en het pleintje aan Kempenski.  Het stadsbestuur moet dringend een goed plan uitwerken voor deze straat met minder bussen, kleinere bussen, bredere voetpaden, fietspaden en meer groen! Zo wordt het veilig en aangenaam.” stelt Van Volcem.”Dat is goed voor iedereen en ook voor het imago van Brugge winkelstad.”

De bushalte aan Tuytens zou ook herdacht moeten worden net zoals de bushalte aan Sint Salvator!  Het is een zonde dat er geen pleineffect is aan het mooie monument Sint-Salvator met mooi aangelegde groene tuin en trap. Nu wordt ook alles verstoord door de vele bussen.  Van Volcem pleit ook voor een gezellige aanleg van het Zand.