Brugge

Haven moet veiliger voor fietsers

Vorige week is er een fietser zwaar gevallen langs de Alfred Ronseweg, toen hij met zijn fiets bleef haperen aan de spoorwegovergang in de haven van Zeebrugge.  Jasper Pillen en Jean-Marie De Plancke (beide Open VLD) pleiten voor een fietspad en maatregelen die de veiligheid voor fietsers in de haven verhogen.

Dirk D’haese uit Lissewege haalde in november 2011 de pers toen hij als fietser een filmpje had gepost over zijn fietstocht in het havengebied van Zeebrugge. De man wilde duidelijk maken welk risico hij elke dag neemt door met zijn fiets naar het werk te rijden. De Fietsersbond sloot zich onmiddellijk aan bij het pleidooi van Dirk om het havengebied veiliger te maken. Dirk D’haese rijdt intussen niet meer met de fiets naar het werk, want hij vindt het veel te gevaarlijk.

Vorige week gebeurde een fietsongeval waarbij Patrick Monte zwaargewond raakte. Monte, een ervaren fietser, bleef met zijn voorwiel haperen aan de spoorwegovergang en kwam zo ten val. Eén van de wagens die hem volgde, kon niet op tijd uitwijken en reed over de man. Dirk D’haese kent deze plek en beaamt dat het gevaarlijk is. ‘De sporen liggen schuin over de rijweg en dat is een extra hindernis voor fietsers’, zegt D’haese. ‘Fietsers in de haven kunnen geen gebruik meer maken van de tunnel en worden dus verplicht om de gevaarlijke weg op te rijden.’

Havenvoorzitter Joachim Coens dringt aan op een overleg met het Vlaams Gewest, beheerder van deze weg. ‘Het Vlaams Gewest moet dringend werk maken van deze weg’, vindt hij. ‘Fietsers rijden hier langs een weg waar enkel intern havenverkeer mag rijden. Er is bovendien te weinig licht en ze zijn niet voldoende verkeersborden die aanduiden dat er hier ook fietsers kunnen rijden.’

Fietspad

De Fietsersbond Brugge ijvert opnieuw voor aanpassingen in het havengebied. ‘Het filmpje van D’haese toont duidelijk hoe gevaarlijk het is om daar te rijden’, zegt Geert Demeyere van de Fietsersbond. ‘Vrachtwagens negeren het inhaalverbod en rijden veel te snel langs fietsers. Het nodigt niet uit om met de fiets naar het werk te rijden.’ Gemeenteraadsleden Jasper Pillen en Jean-Marie De Plancke (beiden Open VLD) hebben de zaak aangekaart bij het Brugse stadsbestuur. Volgens hen is de Alfred Ronsestraat te smal om er met de fiets te rijden en zou een fietspad langs de spoorlijn een oplossing kunnen bieden.

Bron: Het Nieuwsblad en eigen