Brugge

Het Jan Van Eyckplein afgewerkt

“We geven het zijn glorie terug”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

BRUGGE – De werken aan het Jan Van Eyckplein zijn afgerond. Stad Brugge nam het plein onder handen en kon de heraanleg afwerken in 2 maanden tijd. “Het  plein was dringend aan vernieuwing toe. Met de heraanleg frissen we het plein op en geven we het weer zijn glorie terug”, aldus de Brugse schepen Mercedes Van Volcem.   

Het Jan van Eyckplein ligt in het hart van Brugge. Een gelegen in het centrum van Brugge kon een heraanleg gebruiken. “Tijdens de werken hebben we eerst de bovenlaag stenen verwijderd en waar nodig de fundering aangepakt. Met een nieuwe laag kasseien kreeg het wegdek een volledige vernieuwing”, zegt schepen Van Volcem. Met de heraanleg worden in totaal vijf pleinen vernieuwd in de buurt van het theater. Zo vernieuwden we vorig jaar het Sint-Jansplein, Mallebergplaats en de Burg (die jaren onder water stond) en dit voorjaar het Jan Van Eyckplein en het Kraanplein.

Pleintjesplan

In het Beleidsprogramma 2019-2024 zijn een aantal actiepunten opgenomen om van Brugge een levendige stad te maken. Zo wil het stadsbestuur met een pleintjesplan vrijetijdszones en terrassen optimaal benutten en inkleden. “Ook in 2021 zet ik het pleintjesplan bovenaan de agenda. Dergelijke ingrepen zijn geluksbrengers voor bewoners en toeristen. We hebben zo’n prachtige stad, de groene aankleding en accenten zetten dat nog eens in de verf. Daarbij..mensen worden gelukkiger met groen in de buurt”, aldus schepen Van Volcem.

Vernieuwde look

De vernieuwde look zal de omgeving grondig opwaarderen en heel wat voordelen opleveren voor de omliggende horecazaken. “Hopelijk kunnen ze er begin mei de terrasjes uitstallen. Dat wordt echt genieten. Ook schilders zullen er weer hun gading vinden en zich er kunnen laten inspireren door de wereldbefaamde meesterschilder Jan van Eyck”, sluit schepen Mercedes Van Volcem af. Vroeger kwamen hier veel kunstenaars het mooie stadsgezicht schilderen.  Het zou leuk zijn mocht het plein opnieuw wat kunstenaars in openlucht kunnen huisvesten zoals het place du tertre, zegt Van Volcem

Het plein zal ook nog nieuwe banken krijgen op dezelfde plaats van vroeger in cortenstaal en met beplanting naast de twee mooie bomen op het plein.  Er zijn ook drie terrassen van horecazaken die in corona wat uitbreiding kunnen krijgen, zegt burgemeester De fauw.  De vijf parkeerplaatsen op het pleintje zelf verdwijnen om het plein mooier te maken maar worden elders gecompenseerd (eentje aan de overkant en twee op de woensdagmarkt).  We zullen in mei ook het plein nog voorzien van een aantal mooie bloempotten en we rekenen ook op de horeca uitbaters om hun terrassen af te bakenen met bloembakken.

Het pleintje kende sedert vorig jaar ook vele kerstbomen en we plannen dit ook volgend jaar te doen, stelt Van Volcem. 

Nabijgelegen Kraanplein

Het Kraanplein dat vlakbij ligt wordt op dit moment ook vernieuwd. “Een groenzone met siergrassen, bloembollen en meerstammige bomen zal het Kraanplein die frisse, groene touch geven. De sierkersen worden dé eyecatchers. Die zullen geplant worden in de vaste grond”, verduidelijkt schepen Van Volcem. “We richten de groenzone ook in met twee zitbanken rond de bomen. Die zullen een aangename kijk bieden over het groen pleintje en geven de kans om gezellig een babbeltje te slaan”, klinkt het nog bij Van Volcem.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.