Brugge

Kostprijs parkeren in Brugge voor aannemers veel te hoog

Het stadsbestuur overweegt om aannemers en renovatiebedrijven een week lang gratis te laten parkeren. Want nu moeten ze in de stad voor één parkeerplaats 20 euro per dag betalen. Enkele aannemers die dat niet wisten, hebben bovendien al boetes van duizenden euro’s moeten betalen.

Door de uitbreiding van de betalende zone moeten aannemers, maar ook schilders of renovatiebedrijven, sinds vorig jaar op veel meer plaatsen in de stad per dag 20 euro betalen voor het gebruik van één parkeerplaats. Als ze met meerdere voertuigen komen, loopt dat bedrag aardig op, zeker als het werk enkele weken of zelfs maanden kan duren. Sommige aannemers die de nieuwe regeling niet kenden, kregen al een boete van de stad. Aannemer Matthy Van Dromme van Matovatie is één van hen. Hij kreeg een boete van 3.000 euro nadat hij twee maanden in de binnenstad had gewerkt. “Dit systeem is nefast voor opdrachten in het centrum van Brugge”, zegt hij. “We moeten die kosten doorrekenen aan de klant. Daardoor zullen we veel klanten verliezen.”

’Dit slaat nergens op’

Ook oppositieraadslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) begrijpt de huidige regeling niet. “In de kustgemeente Knokke-Heist betalen aannemers 250 euro per maand om een parkeerplaats te gebruiken. Dat lijkt me een veel beter tarief. Ik begrijp dat we niet terug kunnen naar het oude systeem waarbij aannemers soms wekenlang parkeerplaatsen gijzelden terwijl ze niet eens aan het werk waren. Maar waarom geven we nu renovatiepremies aan mensen die hun huis willen renoveren, als dat geld eigenlijk gebruikt moet worden om de extra parkeerkost van de aannemer te betalen? Dit slaat nergens op.”

Vijf klachten

Het stadsbestuur begrijpt het probleem en wil ook een oplossing bedenken. “Maar simpel is dat niet”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). “Vroeger was het probleem dat bewoners en tweedeverblijvers hun auto niet meer konden parkeren omdat bedrijven er hun containers of bestelwagens hadden geparkeerd. Of erger nog: er stonden borden ter hoogte van een paar parkeerplaatsen, maar eigenlijk was niemand aan het werk. Daar moesten we iets aan doen. Tot nu toe hebben we weet van zo’n vijf gevallen waarbij boetes werden gegeven en waarna er klachten zijn gekomen. We denken na over een week gratis parkeren voor werken in het centrum, maar dat moet dan ook effectief goed gecontroleerd worden, anders staan we even ver.”

Druppel op hete plaat

Van Volcem vindt dat een goed idee, al zijn de zelfstandigen zelf nog niet overtuigd. “Ik hoop dat er nog overleg mogelijk is”, zegt Matthy Van Dromme. “Dit is een druppel op een hete plaat. Wat stelt een week voor als je twee maanden ergens moet parkeren? De kost die we moeten doorrekenen naar de klant blijft hoog. En dat schrikt af, hoe zou je zelf zijn. Met ons werk frissen we bovendien de binnenstad op. Dat zou moeten beloond worden in plaats van bestraft.”

Bron: Het Laatste Nieuws