Brugge

Mercedes Van Volcem pleit voor thuispremie

Als het van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) afhangt, blijven de ambtenaren ook na de coronacrisis massaal thuiswerken. “Ik wil wel een stapje verder gaan en de ambtenaren een thuispremie geven die ambtenaren aanmoedigt om thuis te werken. De voordelen zijn immers groot”, reageert Vlaams Volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open Vld).

De voorbije weken en maanden moesten werknemers en ambtenaren massaal overschakelen op thuiswerken. Vlaams minister Somers wil de gelegenheid aangrijpen om een grote shift door te voeren bij de Vlaamse ambtenaren: thuiswerken moet voortaan de norm worden.

“Het is tijd dat we afstappen van de zeer klassieke kijk waarbij werken gelijkstaat met op het kantoor aanwezig zijn. Het zijn de prestaties die tellen. Op dat vlak heeft de coronacrisis voor een grote psychologische omwenteling gezorgd op de werkvloer. Hier ligt een kans voor de Vlaamse overheid om een voorloper te zijn.”

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers

Enquête

Somers verwijst naar een enquête bij bijna 7.000 thuiswerkende Vlaamse ambtenaren, die vorige week afgenomen werd. Daarin antwoordt 85 procent van de respondenten positief op de vraag of het goed met hen gaat. 74 procent zegt in de huidige omstandigheden zijn werk goed te kunnen doen, 71 procent vindt dat werk en privé goed op elkaar af te stemmen zijn. Het meeste heikele punt, zo luidt het in de enquête, is de mate van contact tussen collega’s.

Thuispremie

Thuiswerken kent vele voordelen. Thuiswerk leidt tot minder verplaatsingen wat op zijn beurt dan weer leidt tot veel minder files. “Liever een thuispremie dan rekeningrijden als je het mij vraagt”, stelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem. “Als lid van de commissie mobiliteit ben ik reeds lang bepleitter van – minder verplaatsen- door thuiswerk. Vlaanderen kan alvast het voorbeeld geven door een thuispremie te schenken aan zijn Vlaamse ambtenaren.”

De voorbije maanden was thuiswerken echter niet voor alle gevallen even evident. Vaak waren ook de kinderen thuis en diende er bijvoorbeeld aandacht geschonken te worden aan E-teaching. Ook was het niet altijd evident om vlotte Skypegesprekken te organiseren wanneer het ganse gezin gebruik maakte van internet. Dit nadeel verdwijnt echter wanneer straks alle jongeren terug naar school kunnen. “Veel private werknemers vroegen reeds een ruling aan om een hogere thuispremie belangsvrij te kunnen uitbetalen. De thuispremie is zeker werknemersvriendelijk, fiscaal vriendelijk en ambtenaarvriendelijk. De meerkost kan gecompenseerd worden met minder kosten inzake kantoor en minder files die onze economie vandaag heel wat kosten”, besluit Van Volcem.
De volksvertegenwoordiger diende alvast een parlementaire vraag in bij Vlaams minister Somers.

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/voor-ambtenaren-wordt-thuiswerken-de-norm~a279595d/