Brugge

Mercedes steunt handelaars en bewoners rond Predikherenstraat

Er is een petitie gestart in de buurt van de Predikherenstraat en het Gentpoortkwartier om de mobiliteit te laten herzien. Omdat de handelaars hun omzet zien dalen tijdens de verkeersvrije zaterdagen, stellen ze voor om de rijrichting in de Predikheren- en Braambergstraat om te keren zodat er meer passage is. “Maak van de uitvalsweg een invalsweg”, zegt handelaar Vicky D’haenens. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) is het voorstel genegen.

Concreet stellen de handelaars voor om de rijrichting om te keren vanaf de brug op de hoek van de Predikherenstraat en de Braambergstraat, vanaf de bekende tearoom Punta Est tot aan het begin van de Dijver. “Zo kunnen shoppers via de Langestraat Brugge binnenrijden, hun wagen eenvoudig parkeren in Alfa Park en van daaruit Brugge verkennen. Ze kunnen dan Brugge verlaten via de Eeckhoutstraat en de Gentpoort. Zo maken we van een uitvalsweg een invalsweg”, zegt handelaar Vicky D’haenens, die met haar collega’s uit de omliggende straten en buurten tot aan de Vlamingstraat en het Gentpoortkwartier al 320 handtekeningen verzamelde.

De reden voor de noodkreet van de handelaars? De nasleep van de terreuraanslagen van 22 maart leidt tot minder bezoekers in Brugge en dat voelen de handelaars in hun portemonnee. Maar vooral het afsluiten van de centrumstraten op zaterdag zorgt voor minder inkomsten in die omliggende straten.

Dupe

”Hier bevinden zich nochtans de echte Brugse handelaars en niet de grote ketens. Wij worden zo voor een stuk de dupe van die maatregel, die gunstig is voor de binnenstad, maar niet voor ons. Als later ook nog eens een deel van de Katelijnestraat zou worden afgesloten, zijn wij volledig van elk circuit uitgesloten.” Het omkeren van de rijrichting in de Predikherenstraat zou dan weer veiliger zijn voor de fietsers, die volgens de handelaars vaak moeten uitkijken om niet door wagens die de parkeergarage verlaten opgeschept te worden.

Het voorstel van de handelaars wordt politiek al gedragen door oppositiepartij Open Vld. Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem ziet er geen graten in. “Er wordt momenteel te weinig gedacht aan onze eigen handelaars. Zij zorgen net voor een verscheidenheid van het aanbod in Brugge. Net die mensen moeten wij als bestuur steunen. Hun voorstel is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ik denk dat daar zeker over nagedacht moet worden.”

Schepen van Mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a) zegt elk voorstel te bekijken.

Politie

”Als je zo’n ingreep doet, dan heeft dat vaak ook gevolgen voor andere straten en andere handelaars. Dus is het zeker nuttig om dit te bekijken, in samenspraak met de politie. Na twee maanden nieuwe mobiliteitsplan zou het wat vroeg zijn om vanalles om te gooien, maar elke reactie wordt ter harte genomen.”