Brugge

Nieuwe voetpaden voor de Rustenburgwijk

BRUGGE –  De Rustenburgwijk krijgt nieuwe voetpaden. De wijk in Sint-Pieters krijgt bij de heraanleg  ook een nieuwe aanpak voor de bomen en beplanting op de onthardde stukken: onderhoudsvriendelijk en duurzaam. De wijk krijgt een opwaardering en een frisse fleurigere aanblik. “We zullen de veiligheid van de voetgangers verhogen en ook de wijk zachter en groener maken”, aldus schepen van Openbaar Domein en groen, Mercedes Van Volcem.

De Rustenburgwijk was toe aan nieuwe voetpaden. De heraanleg neemt de Karel Mestdaghstraat, de Kanunnik Duclosstraat, de Hendrik Waelputstraat en de Sint-Pietersstatiedreef van huisnummer 1 tot 23 mee. De voetpaden staken op dus een heraanleg drong zich op. Ook het groen had er nood aan een opwaardering. “Er stonden heel wat bomen in de wijk, maar die waren echter in hele kleine plantvakken geplaatst: 60 op 60 centimeter. Veel te klein om de bomen de ruimte te geven die ze nodig hadden. Daarom vergroten we bij de heraanleg van de voetpaden de plantvakken tot wel 5 op 1,5 meter. De bomen uit de kleine plantvakken werden verwijderd. We planten nu opnieuw 79 bomen aan. Die bomen kunnen we mooi laten uitgroeien en zo verzekeren we de duurzaamheid van de voetpaden die geen last zullen hebben van opstekende wortels”, legt schepen Van Volcem uit. In de plantvakken wordt daarbij rekening gehouden met uitstapstroken voor de geparkeerde auto’s.

De extra grote plantvakken zorgen ook voor een betere waterinsijpeling van de voetpaden. “Daarnaast hadden we hier en daar al onthardde zones die plantten we nu onderhoudsvriendelijker in. Het gras zal er plaats maken voor onderbeplanting met heel wat bloemen: beter voor de biodiversiteit en kleurrijker voor de buurt”, aldus Van Volcem.

De start van de heraanleg van de voetpaden is voorzien voor dit najaar, na het bouwverlof in augustus. De werken zullen 65 werkdagen in beslag nemen. “Zowel de voetpaden, boordstenen en greppels worden aangepakt. De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden om zo de toegankelijkheid van de straten tijdens de werken te verzekeren”, sluit de schepen af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.