Brugge

Publieke fruitpluk in Brugse boomgaarden

BRUGGE – Stad Brugge telt heel wat boomgaarden: zo’n 24 tal, in 5 daarvan kan je fruit plukken. “Vorig jaar kwamen maar liefst 1.373 mensen plukken in de Chartreusinne en Beisbroek, goed voor zo’n 6.865 kilo fruit. Ieder jaar groeit de aandacht voor onze jaarlijkse fruitpluk. Het aanbod omvat vooral appels en daarnaast in mindere mate peren, walnoten, pruimen”, zegt Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Het koude, natte voorjaar en zomer zorgen helaas voor een beperktere fruitdracht met een kleinere oogst. Om zo veel mogelijk gezinnen blij te maken, verlagen we dit jaar uitzonderlijk de hoeveelheid te plukken fruit van 5kg naar 3kg per gezin.”


Om te plukken mag je gebruik maken van de zogenaamde ‘lange arm’. Deze plukstokken zijn ter beschikking gedurende het plukevent.


Traditie

Chartreusinnenbos

De boomgaarden van de chartreusinnen herbergen oude rassen fruitbomen: levend, eetbaar erfgoed. Tussen de fruitbomen grazen een groot deel van het jaar, koeien. De boomgaarden zijn restanten van het oude Kartuizerinnenklooster. Niet veel bomen bleven daar echter van over in de 20ste eeuw. In 2004 kreeg de Chartreusinne een opwaardering met 170 vruchtbomen: ruim 70 appelrassen en 30 perenrassen werden aangeplant.

Beisbroek

De Boomgaard van Beisbroek is vrij uitgestrekt en is gelegen langs beide kanten van het wandelpad dicht bij de parking van de Doornstraat. In de boomgaard van Beisbroek zijn vooral appelbomen geplant om te verwerken: cider, appelmoes, sap, appelbeignets, taart.. mogelijkheden genoeg.

Nieuw

Dit jaar breidt de stad de fruitpluk uit met 3 boomgaarden : Oud Sint Jan, Gulden Kamer en Hof De Jonghe. “Hof De Jonghe en Oud Sint Jan worden voorbehouden voor de buurtbewoners”, voegt de schepen Van Volcem er aan toe. “De oogst is er te beperkt om het grote publiek erop los te laten”.

Sint-Janshospitaal

Midden op de parking van de site Oud-Sint-Jan vind je verrassend genoeg een kleine boomgaard die herinnert aan de vroegere tuinen die het domein tot in de 19de eeuw sierden. Plukken doe je in een historische omgeving.

Gulden Kamer

De Gulden Kamer is vooral gekend als sport en speelterrein. De fruitboomgaarden zijn dan ook een beetje verstopt. Een deel is in privéhanden, het andere deel wordt nu exceptioneel opengesteld om te plukken.

Hof De Jonghe

Een handvol huizen rond een boomhaard en een schapenweide. Dat is Hof De Jonghe, een verborgen groen plekje in de stad. De weide telt veel mooie fruitbomen. De schapen die er lopen gaan op vakantie voor de fruitpluk. De inwoners uit de omliggende straten kunnen genieten van hun plukmoment, het is meer een manier om eens samen te zijn.

Sociaal

Na de Fruitpluk door de gezinnen, wordt wat nog aan de bomen hangt geplukt door enkele sociale organisaties. “Om voedselverspilling te voorkomen, plukken sociale organisaties verder in onze boomgaarden. Zoals de mensen van Hoeve Hangerijn, een ontmoetings- en belevingshoeve waar mensen met en zonder beperking samenleven, de sociale kruidenier de Kaba,  de zorginstelling De Rozelaar voor mensen met jongdementie, De Berkjes die zich inzet voor kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen, Buitengewoon onderwijs Ter Dreve…”, duidt Van Volcem, “De samenwerking met deze sociale organisaties maakt van onze traditionele fruitpluk een echt publiek gebeuren in de brede zin van het woord, waar iedereen bij betrokken wordt.”


Educatief

De boomgaarden worden ook voor eigen educatieve werking aangewend. Daar worden de boomgaarden aan de kinderboerderij en in Lissewege voor gebruikt. “Geïnteresseerde scholen of verenigingen kunnen een afspraken maken om te oogsten via het natuurcentrum”, vult Van Volcem aan.


Timing en inschrijving

De plukdagen vinden plaats op de volgende dagen en momenten:

  • 12 september van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur in Chartreusinne en Beisbroek.
  • 15 september van 14 tot 16 uur in Oud-Sint-Jan (voor omwonenden) en Gulden Kamer
  • 25 september van 14 tot 19 uur in Hof De Jonghe (voor omwonenden).
     

Inschrijven kan via https://www.brugge.be/fruitpluk/plukmomenten. “Er zijn al heel wat momenten volzet. Snel zijn is de boodschap!”, sluit de schepen af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.