Monumentenzorg Stadsvernieuwing

Architectuurprijs 2011 “hedendaags en duurzaam bouwen”

De Stad Brugge organiseert voor de derde maal de tweejaarlijkse architectuurprijs. Met deze prijs wil het stadsbestuur kwalitatieve architectuur op zijn grondgebied in de kijker zetten, stimuleren en ondersteunen. Het is een manier om een positieve houding tegenover architectuur uit te dragen naar de inwoners van de stad, bouwers en verbouwers, investeerders en bezoekers.

“Het thema voor de architectuurprijs Brugge 2011 is ‘HEDENDAAGS EN DUURZAAM BOUWEN”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Huisvesting Mercedes Van Volcem. “Met dit onderwerp willen wij bouwprojecten die duurzame principes koppelen aan kwalitatieve architectuur in de schijnwerper stellen. Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Nu het eerste decennium van de 21ste eeuw afgelopen is, gaan wij op zoek naar de resultaten van tien jaar duurzame ruimtelijke ontwikkeling en duurzaam bouwen in Brugge”, aldus de schepen. “Deze wedstrijd moet aantonen dat er ook in Brugge ruimte was, is en zal zijn voor eigentijdse, duurzame en architecturaal kwalitatieve bouwprojecten”. “Ik roep dus alle architecten op om in te schrijven met hun project”.

De architectuurprijs Brugge 2011 zal weerom bestaan uit een ‘prijs van de vakjury’ en een ‘prijs van het publiek’, elk ter waarde van 2.500 euro.

De wedstrijd start op 15 september 2011.  Wedstrijddocumenten kunnen tot uiterlijk dinsdag 15 november 2011 worden ingediend.

Voor bepaling van de winnaar van de ‘prijs van de vakjury’ (voor de ontwerper) laat het stadsbestuur zich bijstaan door een vakjury. Deze komt samen in de eerste helft van december 2011.

Met de organisatie van een architectuurprijs wil het stadsbestuur een positieve houding ten aanzien van kwalitatieve architectuur uitdragen. Om deze boodschap te versterken wordt ook een ‘prijs van het publiek’ uitgereikt. Afhankelijk van het aantal en de kwaliteit van de inzendingen zal de vakjury een selectie van projecten maken die kunnen meedingen voor de publieksprijs. Op de (geselecteerde) projecten kan door het publiek gestemd worden. Hiertoe zal in de Communicatiedienst een tentoonstelling georganiseerd worden en in het novembernummer van het stedelijk infoblad Bruggespraak een artikel verschijnen. Het project met de meeste stemmen wint de ‘prijs van het publiek’. De prijs wordt aan de bouwheer van het bekroonde project toegekend.

Deelnemers aan de stemming voor de prijs van het publiek maken kans op een geschenk: onder de deelnemers aan de stemming voor de ‘prijs van het publiek’ worden 10 boeken verloot.

De prijsuitreiking van de ‘prijs van de vakjury’ en de ‘prijs van het publiek’ zal plaatsvinden op 17 februari 2012.

Het indienen van de wedstrijddossiers gebeurt tegen ontvangstbewijs op de Dienst Bouwvergunningen, Oostmeers 17, 8000 Brugge, dit van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur en op dinsdag ook tussen 14.00 en 18.00 uur.

Voor verdere inlichtingen kan men telefonisch terecht op de nummers 050/47 23 64 (Nele Verhiest) en 050/47 23 25 (Martien Vranckx) of op dro@brugge.be.