Brugge

Selectief toerisme: een stad in balans

Mercedes Van Volcem (VOORBRUGGE) deed zelf ook een bevraging met VOORBRUGGE. Ook daar bleek dat heel wat mensen negatief reageren op de drukte in de stad.

Reeds in 2018 schreef ik een boekje “stad in balans” waar ik pleitte voor meer evenwicht en drukte beheersing.

Toerisme is positief voor de economie en de levendigheid van een stad maar het mag zeker de leefbaarheid voor de inwoners niet aantasten.

Zo ben ik grote bepleiter van een toeristenparking aan het station zodat toeristen niet blijven toeren in de stad. Parkeren met buitenlandse nummerplaat zou enkel nog mogen kunnen ondergronds en op de parking van hotels. De parkeerplaatsen zelf zouden meer behouden moeten worden voor bewoners en voor hun bezoekers en dienstverleners.

Ik pleit ook voor een betere spreiding van evenementen in tijd en ruimte op het openbaar domein en meer kwalitatieve evenementen.

De stad moet meer inzetten op citytrip bestemming en congrestoerisme.
Ook cruisetoerisme moeten we beheersen door maximum aantal boten per dag en niet in de drukste periodes van het jaar.

Ook gidsen moeten kwaliteit leveren en buitenlandse gidsen zonder vergunning kunnen geen groepen begeleiden. De pleinen staan soms boemvol en niemand kan nog door.

Draagvlak voor toerisme is belangrijk. We moeten bijsturen. Het is goed voor horeca en onze tewerkstelling.

Zelf ben ik ook voorstander voor een selectieve uitbreiding van hotels in de binnenstad zodat er meer overnachters kunnen slapen in onze stad. Dat kan in grote gebouwen en gefaseerd en mits nieuwe concepten die ook een jeugdig publiek aantrekken. Een groei van 300 kamers de komende vijf jaar lijkt me aangewezen.

Verder pleit ik voor stilte gebieden in de stad waar toeristen niet worden aangemoedigd. De inwoner van de stad houdt heel veel van het Internationaal imago van de stad maar moet hem ook toelaten zelf nog naar de stad te willen gaan. De mensen uit onze deelgemeenten komen meer en meer in minder drukke periodes. Dit wordt alvast een thema in de verkiezingen. Hoe kan het toerisme kwalitatief groeien en kunnen we evenementen meer spreiden zodat ze in balans zijn met de noden van de bewoners en jonge mensen die zich hier ook willen vestigen en oudere mensen die recht hebben op toegankelijkheid.

Mercedes

Link naar het artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.