Brugge

Speelplein Koningin Astridpark officieel geopend

BRUGGE- Vandaag wordt het nieuwe speelplein Koningin Astridpark officieel geopend. Het speelplein is sinds juli 2020 afgewerkt, maar kreeg door corona nog geen officiële opening. “Het nieuwe speelplein en de heraangelegde omgeving zijn een grote meerwaarde voor het prachtige Koning Astridpark”, aldus schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem. “Het speelplein is een echt succes en wordt echt veel gebruikt.  Het is het grootste speelplein in de binnenstad om de hoek waar ik woon.  Niets is leuker dan te zien dat investeren in speelpleinen ook vele kinderen gelukkig maken en ouders er leuk kunnen verpozen op een picknickbank.  Speelpleinen die goed zichtbaar zijn vanop de openbare weg worden het meest gebruikt”, stelt Van Volcem.  “Er is daar veel sociale controle.  Kinderen zien spelen nodigt ook uit om er zelf te gaan als kind, ouder en grootouder.  Recent kwam er ook een pop up kraampje bij zodat mensen ook iets kunnen nuttigen.  Het komende jaar gaan we ook investeren in een openbaar toilet in de Magdalenakerk. Dat laatste werd reeds besproken en beslist in het college”.

Het speelterrein in het Koningin Astridpark was dringend aan vernieuwing toe. “Zowel de bestaande speeltoestellen als de omgevingsaanleg voldeden niet meer aan de veiligheidsvoorschriften”, reageert schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem.

Het speelterrein in het Koningin Astridpark is één van de grootste speelpleinen van de binnenstad. “Niet alleen omwonende kinderen, ook kinderen van scholen en van toeristen komen er dagelijks spelen”, vertelt schepen Van Volcem, “Het ontwerp kreeg daarom een bovenlokale aanpak, om ook kinderen van de deelgemeenten of andere gemeenten aan te trekken.”

Twee zandzones met cirkelvormige rand

De nieuwe speelruimte is sober opgebouwd en brengt meer structuur aan de ruimte. De cirkelvormige ring, die de contouren van het speelplein mee vorm geeft, is een leuke spelprikkel en zitelement. “Dat komt het sociaal contact tussen de verschillende gebruikers zeker ten goede”, aldus Van Volcem.

De ruimte voor de plaatsing van de speeltoestellen bestaat uit twee zandzones:

  • een cirkelvormige zandzone van 53 m² met daarin een korfschommel;
  • een grote ellipsvormige zone van 561 m², waarin speeltoestellen geplaatst zijn voor kinderen van alle leeftijden;

In de grote zandzone staan speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden met een specifieke zone voor de -6 jarigen vlakbij de picknicktafels. “De speeltuin refereert naar de levendige Brugse binnenstad”, zo legt Van Volcem uit. “De torens van de eeuwenoude hoge herenhuizen vindt men terug in het grote torentoestel en het zandtoestel. Het theaterplatform verwijst dan weer naar de talrijke opvoeringen in de binnenstad.”

Aanpak omliggende omgeving

Niet alleen de speelruimte steekt in een nieuw jasje. Ook de paden rond de speelzone zijn heraangelegd. “Voordien waren die in dolomiet, maar ze werden vervangen door kasseien. Met het oog op de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelgebruikers en grootouders zijn deze bovenaan vlak”, legt de schepen uit.

Tegelijkertijd werd aan de kant van de Schaarstraat het trottoir smaller gemaakt zodat er een mooie metalen afsluiting kan staan. “Dit ter vervanging van de houten kastanje afsluiting, zodat de wortels van de bestaande bomen zoveel als mogelijk gespaard worden”, aldus de Brugse schepen voor Openbaar Domein. “Het voetpad werd op deze plaats een dienstweg. Ter hoogte van de monumentale plataan werd het voetpad zelfs onderbroken om de plataan de nodige wortelruimte te kunnen geven. Zowel de plataan als alle bestaande bomen ter hoogte van het speelplein zijn zéér waardevol gezien hun leeftijd en historisch karakter. Daar werden ook lage struikgewassen voorzien”, aldus de schepen.

In de Minderbroedersstraat werd ter hoogte van het park het bestaande voetpad dan weer vervangen door een breder voetpad in kasseiverharding. “Op die plaats staan nu fietsenstallingen, dit voetpad vormt een extra toegangsweg voor rolstoelgebruikers tot het speelplein”, besluit Van Volcem.

Kostprijs

De kostprijs voor de inrichting van het terrein met zwevende ring : 389.353,29 euro incl. btw
De kostprijs voor de speeltoestellen : 126.197,58 euro incl. btw

Ontwerp

In eigen beheer, tuinontwerper : Tim Verhofstadt, Openbaar Domein Stad Brugge

Aannemer / Omgevingsaanleg

BVBA Vermandele

Speeltoestellen

Eibe benelux BV

Onderhoud

In eigen beheer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.