Beleid Brugge Sint-Pieters

V-Markt volgeboekt en klaar tegen augustus 2012

Het winkelcentrum V-Markt in Sint-Pieters Brugge is tegen augustus 2012 klaar. De eerste steen werd gisteren symbolisch gelegd. Twaalf winkels zullen er de deuren openen, waaronder Hubo, Lidl en Zeeman. Er worden zo’n honderd mensen tewerkgesteld. “Het moet een aanvulling vormen op het aanbod in de binnenstad”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Na twintig jaar stilstand is gisteren eindelijk gestart met de bouw van het winkelcentrum V-Markt tussen de Veemarktstraat en de Sint-Pieterszuidstraat in Brugge. Twintig jaar geleden werden al plannen gesmeed voor een winkelcentrum, maar die werden toen niet gerealiseerd. In 2008 overtuigde de Groep Vanhee, samen met architectenbureau Vyvey & Partners, het stadsbestuur van het ontwerp. De grond werd verkocht voor drie miljoen euro. Op de site komen tien nieuwe winkels, waarvan Hubo de grootste oppervlakte van 3.000 vierkante meter zal inpalmen. “Dit winkelcentrum zal een prima aanvulling zijn op het al bestaande aanbod in Brugge”, denkt schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld). “Een recente studie heeft aangewezen dat Brugge nog ruimte heeft voor zo’n project. Wij hebben volgens die studie zelfs minder shoppingruimte dan Roeselare of Knokke-Heist.” Het winkelcentrum is 12.000 vierkante meter groot en zal naast Hubo ook bestaan uit Lidl, Mega Discount, Action, Buurtslagers, DreamBaby, MaxiZoo, Pronti en Zeeman. Er blijft voorlopig nog één pand te koop, al is Groep Vanhee in volle onderhandeling met een mogelijke partner. “Tegelijk hebben we gesprekken aangeknoopt met Colruyt, dat graag zijn winkel zou uitbreiden. De supermarkt paalt aan de site en is dus ideaal gelegen om hen bij het project te betrekken. Dat zullen we trouwens ook met andere winkels in de buurt doen”, zegt Franky Vanhee.

Volgens tegenstanders van het project, waaronder Unizo, zou de V-Markt wel eens nadelig kunnen zijn voor winkels in de binnenstad. “Dat werd ook beweerd toen B-Park zijn deuren opende, maar nu blijkt dat niet het geval te zijn. Dit project zal net extra dynamiek brengen op Sint-Pieters. Veel inwoners van deze buurt zullen hier hun gading vinden. Hier heb je 27 procent sociale woningen, het inkomen van de mensen in het noorden van Brugge ligt ook lager dan in de rest van de stad. Daarom is hier een divers en democratisch aanbod van winkels aangewezen”, reageert Van Volcem, die hoopt dat ook de horeca in de buurt een graantje kan meepikken. Het project zou in mei 2012 helemaal klaar moeten zijn. De eerste winkels zouden dan in augustus van volgend jaar de deuren openen. Er zullen in totaal zo’n honderd mensen tewerk gesteld worden.

Bron: Eigen en Het Laatste Nieuws